Preduskršnji ritual: Papa prao noge zatvorenicima - Volim Podgoricu

Preduskršnji ritual: Papa prao noge zatvorenicima

Papa Franjo oprao je noge 12 zatvorenika i jedne bebe u glavnom zatvoru u Rimu, u preduskršnjem ritualu čiji cilj je da rimokatolički poglavar pokaže volju da služi drugima.

Dok su zatvorenici plakali, papa je klekao ispred njih i polio vodom iz vrča svako stopalo, obrisao ga i poljubio, ponovivši ritual koji je Isus Hrist izveo nad svojim apostolima prije nego što je razapet.

Među zatvorenicima bilo je šest muškaraca iz zatvora Rebibija i šest žena iz obližnjeg ženskog zatvora. Jedna od zatvorenica nosila je sina, te je papa oprao i njegova mala stopala.

Franja je uveo, kako navodi agencija AP, revolucionarne novine u ceremoniju pranja nogu na Veliki četvrtak, time što ju je izveo i na ženama i nekatolicima, u svom pohodu po pritvornim centrima i bolnicama.

Prema pravilima Vatikana, taj ritual treba da se izvodi nad muškarcima, jer su i Isusovi apostoli bili muškarci.

(RTCG)

1 komentar

  1. Can I simply say what a relief to find somebody who actually is aware of what theyre talking about on the internet. You definitely know the way to bring an issue to mild and make it important. Extra folks must read this and perceive this aspect of the story. I cant consider youre not more popular since you positively have the gift.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com