Đukanović: Nećemo tolerisati neodgovornost u državnoj upravi - Volim Podgoricu

Đukanović: Nećemo tolerisati neodgovornost u državnoj upravi

Administrativna neefikasnost, uz ekonomsku krizu u Evropi, ključni je uzrok sporijeg privrednog rasta i kašnjenja u realizaciji prioritetnih projekata, saopštio je premijer, Milo Đukanović, dodajući da je nedopustivo tolerisanje neodgovornosti i neprofesionalnosti u državnoj i lokalnoj upravi.

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Smjernice makroekonomske smjernice fisklane politiek  za period od 2015-2018,  a na zahjtev premijera obrađivači materijala su zaduženi da, do verifikacije zapisnika na narednoj sjednici, preurede sadržaj dokumenta tako što će kao poseban problem  izoštriti  pitanje nedovoljne institucionalne funkcionalnosti i ogovornosti za realizaciju državnih razvojnih ciljeva.

“Pored eksternih uticaja evropske krize i recesije u  regionu, Đukanović je istakao da je administrativna neefikasnost ključni uzrok sporijeg privrednog rasta i kašnjenja u realizaciji prioritetnih projekata. Premijer je insistirao da se u finalnoj verziji dokumenta definišu precizne smjernice za adekvatne odgovore Vlade na pitanja dalje reforme javnog sektora, naglasivši da je nedopustivo tolerisanje neodgovornosti i neprofesionalnosti u okviru organa uprave na državnom i lokalnom nivou”, navodi se u saopštenju.

Đukanović je, kako se navodi, sugerisao i da se predlože konkretni zaključci za rješavanje pitanja neopravdano slabe kreditne aktivnosti banaka i neusklađenosti sistema visokog obrazovanja sa potrebama tržišta rada, što predstavlja kočnicu bržeg ekonomskog razvoja.

“Takođe, premijer je upozorio i na zabrinjavajući trend bržeg rasta javnog duga od rasta BDP-a i ukazao na odgovornost Vlade da blagovremeno pripremi predlog sanacionog plana, kako bi se javna potrošnja, u slučaju potrebe, aktiviranjem dodatnih mjera svela na održiv nivo u svim potrošačkim jedinicama”.

Vlada je na sjednici usvojila i Akcioni plan za realizaciju Strategije razvoja sistema socijalne i dječje zaštite za 2015. i 2016. godinu. Planom su obuhvaćene mjere i aktivnosti za unapređenje zaštite korisnika socijalne i dječje zaštite, identifikovanje njihovih potreba i strateški usklađeno planiranje usluga na različitim nivoima, razvoj usluga koje podržavaju život u zajednici, kao i uvođenje sistema kvaliteta u socijalnu i dječju zaštitu.

Na sjednici je usvojen lzvjestaj o stanju u Vojsci Crne Gore u 2014. godini.

“Modernizacija i opremanje bio je prioritet Vojske u procesu implementacije partnerskih ciljeva i dostizanja interoperabilnosti, u skladu sa NATO standardima. Vlada je ocijenila da je Vojska, realizacijom planiranih aktivnosti za izvođenje misija i zadataka odbrane Crne Gore, u protekloj godini značajno unaprijedila nivo operativne sposobnost, što je uz aktivno učešće u međunarodnim misijama i operacijama, značajan doprinos ostvarenju državnih interesa u procesu evroatlanskih integracija”, zaključeno je na sjednici.

Izvršna vlast je usvojila i Plan za pripremu ljetnje turističke sezone za 2015. godinu.

“Cilj Plana jeda se kroz saradnju institucija na državnom i lokalnom nivou i u saradnji sa turističkim privrednicima obezbijede kvalitetni preduslovi i ostvare što bolji efekti i minimiziraju eventualni nedostaci iz prethodnih sezona. Definisane aktivnosti odnose se, prije svega, na poboljšanje putne infrastrukture i dostupnost, diverzifikaciju turističkog proizvoda, kao i promotivne aktivnosti nacionalne i lokalnih turističkih organizacija”, navodi se u saopštenju.

Vlada je dala saglasnost za dokapitalizaciju ,,Hemomonta’’ DOO, radi realizacije proizvodnog projekta koji će omogućiti    godišnji izvoz od 17 miliona eura i otvaranje 50 radnih mjesta u Podgorici.

(rtcg)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com