Djevojčica koja je rasplakala planetu sada je u novoj opasnosti! - Volim Podgoricu

Djevojčica koja je rasplakala planetu sada je u novoj opasnosti!

Djevojčica koja je kameru zamijenila za oružje i digla ruke u znak predaje, porodicom se preselila blizu grada Idlib koji je tokom vikenda pao u ruke sirijske podružnice Al Kaide.

Djevojčica koja je slomila srca milona ljudi širom svijeta zbog fotografije na kojoj je dignula ruke u znak predaje pred fotoaparatom kojeg je zamijenila za oružje, u rukama je Al Kaide, piše Daily Mail.

Četverogodišnju Hudeu je krajem prošle godine fotografisao Osman Sagirli i izbjegličkom kampu Atmeh, samo 10 kilometara od granice s Turskom. Ona, njena majka i još troje djece živjeli su u sirijskom kampu nakon što je njen otac ubijen u pokolju u Hami 2012. godine.

No, prije dvije sedmice porodica je donijela sudbonosnu odluku o preseljenju na jug, prema gradu Idlib. Tokom vikenda pali su u ruke sirijske podržnice Al Kaide.

Cijela porodica je u opasnosti da postanu žrtve bitke između režima i pobunjenika.

Pobunjenici Nusre u Idlibu planiraju nametnuti šerijatski zakon. Riječ je o grupi koju prati reputacija nasilnika čije se strahote mogu uporediti samo s onima koje se viđaju na prostoru koji kontroliše Islamska država.

Zabrinjavajuće je da grupa, koja je prošli mjesec još jednom iskazala vjernost Al Kaidi, želi stvoriti vlastitu ‘islamsku državu’. Grupa je oznata po korištenju bombaša samoubica za ostvarenje ciljeva, a posljednih godina preuzimala je odgovornost za masovna pogubljenja, ubistva novinara i sveštenika.

Otkad su preuzeli kontrolu nad Idlibom pojavili su se izvještaji o pogubljenju dvojice hrišćana dok je iz Vatikana, koji se poziva na lokalne izvore, stigla vijest kako su džihadisti oteli grčkog pravoslavnog sveštenika. Za dijete poput ove djevojčica, koje je već istraumatizovano ratom, život pod šerijatskim zakonima će biti jednako težak.

Ni život u sirjiskom režimu za nju nije bio ništa bolji. Iza masakra u kojem je ubijen njen otac navodno stoje Asadovi borci. Provladini borci su taj dan ubili 55 ljudi.

Nakon pokolja poropdica je pobjegla u logor blizini granice s Turskom. Iako su bili blizu sigurnosti Turske nikad nisu uspjeli preći granicu.

Umjesto toga, iz nepoznatih razloga napustili su kamp. Izvor unutar kampa rekao je da Daily Mail da dijete više nije u logoru, te da je porodica pobjegla u jedno selo u Idlibu prije dvije sedmice.

Gdje god da su otišli, to znači da je porpodica zarobljena između tri nasilne strane – od kojih nijedna nije spremna zaustaviti se dok druge ne izrbiše s lica zemlje.

Takođe, živjeti na području koje je nedavno osvojila jedna strana ne garantuje opstanak ili mir. Stručnjaci su sigurni da Damask neće odustati bez borbe, te da će Assad vjerovatno bombardovati Idlib.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com