SRAMOTA ZA CRNU GORU Žrtve iz Murina postalie dužnici! - Volim Podgoricu

SRAMOTA ZA CRNU GORU Žrtve iz Murina postalie dužnici!

Žrtve: Julijana Brudar (10), Miroslav Knežević (14), Olivera Maksimović (13) i Manojlo Komatina (72)

 

Umjesto da isprave grešku tadašnje SRJ, čiji se premijer Momir Bulatović zaklinjao da će pomoći porodicama žrtava i obnoviti Murinu, od čega nije bilo ništa, država Crna Gora i njeni sudovi, od podgoričkog Osnovnog suda do Vrhovnog, napravili su pravi skandal, u kojem su nevine žrtve postale krivci!

Riječ je o porodicama šest nevinih žrtava NATO bombardovanja, od kojih su troje bili djeca. Među njima, dvije djevojčice sa Kosmeta, koje su roditelji, slanjem kod rodbine, pokušali da izbave od NATO bombi i šiptarskih dželata.

– Preostalo je da sačekamo da naš Ustavni sud odluči po žalbama u procesima za odštetu koje su niži sudovi odbili. To je preduslov da možemo ići pred Strazbur – kaže za “Novosti” zastupnik žrtava, advokat Velija Murić iz Rožaja, podsjećajući na slučaj porodice Komatina, čiji je domaćin Manojlo bio jedna od žrtava bombardovanja mirne varošice.

Naime, njegovoj porodici je najprije pravosnažno dosuđena i isplaćena odšteta, koja je “pala” na Vrhovnom sudu. Na toj instanci sve je poništeno i zatraženo da ta porodica iz Murine vrati novac koji je dobila na račun odštete. Cijelih 69.000 evra.

– Muž je poginuo. Supruga u međuvremenu preminula. Odštetu nema ko da vrati, a država preko svojih pravnih zastupnika traži novac nazad. Osnovni sud dosuđuje odštetu, Viši potvrđuje. Presuda se izvršava i novac isplaćuje. Vrhovni sud preinačuje obje presude i Osnovni sud ovog puta traži da se novac vrati. Advokat prigovara. Prigovor se uvažava i presuda ukida. U ponovljenom postupku, Komatine se oslobađaju obaveze da vrate novac, ali moraju da plate troškove postupka od 4.851 evra. Advokat ponovo prigovara, ali vijeće Osnovnog suda sada “traži povraćaj i glavne stvari”. Da nije tragično, ovo bi bila prava komedija – komentariše advokat Murić.

Murić tvrdi da u slučaju smrti člana porodice, dužnik nije dužan da vrati novac.

– Međutim, sudovi u Crnoj Gori presuđuju ne po pravu, nego kako šef naredi – tvrdi ovaj advokat, spremajući za Strazbur ovaj slučaj bez presedana, u kome su žrtve postale dužnici države koja “nije bila u ratu”, bez obzira na to što je u nekoliko navrata bombardovana i na čijoj je teritoriji poginulo desetoro građana.

Ako se dogodi da budu morali da vrate novac, napominje Murić, svijet će saznati za taj slučaj.

– Ovaj slučaj govori koliko je Crna Gora pravna država, ali i kako brine o svojim građanima – ocjenjuje advokat Murić. – Toga dana, iako je bombardovanje Murine najavio glavokomandujući NATO Vesli Klark, u varošici se nisu čule sirene. Bio je to je zločin nad zločinima. Pred očima su mi fotografije iz dosijea, na kojima se vidi dijete, koje se na jednoj igra, a na drugoj, tamo mu je glava, tamo mu je noga.

To je trajni biljeg u mojoj duši. I šta se dogodilo? Vrhovni sud hladnokrvno, pravnički zauzima stav da u radnjama mogućih odgovornih nema elemenata krivičnog djela. Time je trebalo da se bavi vrhovni državni tužilac, jer objektivna odgovornost postoji.

Crna Gora je odgovorna za sve ono što se događa na njenim prostorima, zaključuje Murić. Odgovorna je sa aspekta takozvane objektivne odgovornosti, sa aspekta pravičnosti. Na drugoj strani, odgovorna je zbog takozvanog nečinjenja. Umjesto da je prihvate, sada kažnjavaju žrtve. Kao da ih ponovo ubijaju, primjećuje Murić.

ZA STRAZBUR

Slučaj murinskih žrtava i odnosa države prema njima, naći će se uskoro pred Međunarodnim sudom pravde u Strazburu. To je šefovima crnogorskog pravosuđa obećao zastupnik žrtava, advokat Murić.

(Izvor:Novosti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com