ČUDO NEVIĐENO U SRBIJI Banke počele da vraćaju pare! - Volim Podgoricu

ČUDO NEVIĐENO U SRBIJI Banke počele da vraćaju pare!

Građanima Srbije kojima su nezakonito povećane kamatne stope ovih dana stižu obavještenja od banaka o smanjenju i glavnice kredita i rata.

Uz obavještenje o manjoj glavnici, idu i novi planovi otplate kredita i niže rate. Riječ je o kreditima koji su odobreni prije 5. decembra 2011, kada je stupio na snagu Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga.

Nedavna odluka Narodne banke Srbije odnosi se na sve kredite, i u evrima i u francima, gdje su neosnovano primijenjene više kamate i obavezujuća je za sve banke koje su više naplatile novca od klijenata.

One su to činile uglavnom povećavajući maržu, koja je morala da bude fiksirana. 
 

– Stiglo mi je obavještenje od banke u kome su mi saopštili da će mi glavnica biti smanjena za skoro četiri hiljade franaka, a dobio sam i novi plan otplate kredita, što znači da će mi i rata biti manja – kaže čitalac „Blica“ iz Beograda.

On je klijent Rajfajzen banke, a kako saznaje “Blic”, ovakva obavještenja poslale su ili će poslati i Komercijalna banka, Eurobanka, Hipo Alpe-Adrija, Unikredit…

– Svi klijenti će dobiti na kućnu adresu obavještenje o primjeni odluke NBS, zatim ponudu koja sadrži sva četiri modela za kredite u francima, kao i planove otplate za svaki model pojedinačno, kako bi poslije upoređivanja ponuda mogli da se odluče za ono što im odgovara. Dobiće i nove planove otplate kredita utvrđene nakon smanjivanja glavnice – kažu u Unikredit banci.
 

Dosad, zbog neopravdano podizanih kamata, podignuto je više od 1.500 tužbi za povraćaj nezakonito naplaćenog novca, a osim prvostepenih, donijeto je i 15 pravosnažnih presuda.

 – Tamo gdje su građani tražili pravdu preko suda, u slučaju pravosnažnih presuda dobili su novac u gotovini i pripadajuću zateznu kamatu. Riječ je o sumama od tri hiljade do pet hiljada evra. Banke su jednostrano i nezakonito dizale kamate i kod kredita u francima i u evrima, s tim da su veće razlike kod švajcaraca – ističe Dejan Gavrilović iz Udruženja bankarskih klijenata „Efektiva“.

U Erste banci kažu da su za sve klijente zadužene u francima pripremili pojedinačne ponude za sva četiri modela olakšica u otplati, koje će dobiti na kućnu adresu. Nakon toga, klijenti će u filijali u kojoj im je odobren kredit moći sa savjetnikom da razmotre opcije kako bi se odlučili koja im najviše odgovora. Rok da prihvate neki od modela je 15. jul.
 

U svim slučajevima gdje je banka mijenjala kamatu, a nije smjela, klijenti po odluci NBS moraju da dobiju obavještenja o smanjenju glavnice i nove planove otplate sa nižim ratama.

(Izvor: blic) 

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com