U “Plantažama” plate manje do 30 odsto, radnici strahuju od privatizacije - Volim Podgoricu

U “Plantažama” plate manje do 30 odsto, radnici strahuju od privatizacije

Zaposlenima u Plantažama tokom prošle godine plate su smanjene 20 do 30 odsto, saopštili su izvori bliski kompaniji, piše Dan.

Zarade zaposlenih su, kako je listu potvrdilo više radnika koji su željeli da ostanu anonimni, manje za 180 do 250 eura.

Među zaposlenim vlada strah da bi smanjenje plata moglo da predstavlja korak prema privatizaciji preduzeća, o čemu se spekuliše posljednjih godina.

Radnici Plantaža su dodali da su im zarade postepeno smanjivane.

“Pojedini radnici koji su prmali skoro 800 eura sada primaju oko 500 eura. Objašnjeno nam je da je sve to u cilju štednje nastale usljed ekonomske krize, ali je nejasno zašto se smanjuju plate radnika, a svako malo se zapošljavaju novi”, rekli su zaposleni u Plantažama.

Oni su saopštili i da se nadaju da sve to ne sluti privatizaciji, jer je poznato kako se one u Crnoj Gori završe.

Zaposleni su očekivali da će početkom ove godine zarade biti vraćene na nivo prije smanjenja, ali nakon objavljenih rezultata poslovanja Plantaža za prošlu godinu nijesu optimisti. Prema tom izvještaju troškovi zarada, naknada zarada i ostali lični rashodi kompanije prošle godine su smanjeni 1,1 milion u odnosu na 2013. godinu i iznosili su 12,1 milion eura.

Precizan podatak o tome koliko su smanjene zarade zaposlenih nijesu dobili od Plantaža. Iz kompanije su na pitanje koliko su radnicima smanjene zarade odgovorili podakom koliko su one umanjene menadžmentu.

“U skladu sa zaključcima Vlade od kraja decembra 2012. godine, kompanija od januara 2013. primjenjuje naknadu za predsjednika Odbora direktora u visini od jedne prosječne zarade u državi, a za članove Borda 50 odsto prosječne plate u prošoj godini”, saopštili su iz Plantaža.

Zarada izvršnog direktora je dvije prosječne zarade, a sekretara i menadžmenta jedna i po, odnosno 720 eura. Oni su precizirali da je prosječna plata prošle godine iznosila 601 euro.

(Foto crna.gora.me)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com