Poslušajte: Objavljen razgovor posade helikoptera i kontrole letjenja - Volim Podgoricu

Poslušajte: Objavljen razgovor posade helikoptera i kontrole letjenja

Osim audio-zapisa, objavljena je i foto-dokumentacija kao i vrijednosti baze oblačnosti za 13. mart 2015. godine, piše 24sata.

Ministarstvo je objavilo priloge izvještaja komisije koju je formirao načelnik Generalštaba VS i priloge izvještaja komisije koju je formirao komandant RV i PVO.

U prilozima izvještaja komisije koju je formirao načelnik Generalštaba se, na ukupno 76 strana, između ostalog, nalaze zapisi u knjižici održavanja vazduhoplova VOB-055 za 24. februar, 3, 10. i 11. mart 2015. kao i detaljan pregled meteoroloških uslova za petak 13. mart.

Priloženi su i list izdavanja i primanja goriva i maziva, izvještaj komandira Žarka Đenisijevića, izjave starijeg vodnika Tomice Đorđevića, potpukovnika Miroslava Zečevića, brigadnog generala Predraga Bandića, majora Bojana Trkulje, pukovnika Gordana Pavlovića, general-majora Ranka Živaka i potpukovnika Milivoja Milisavljevića.

Priložen je i transkript telefonskih razgovora “sa lokala 27-019” u vremenu od 19:55 13. marta do 7:21 14. marta. Tu su i podaci o korišćenju godišnjeg odmora brigadnog generala Predraga Bandića.

Na kraju je priložena i stenogramska zabilješka radio komunikacije sa helikopterom, sudeći prema kojoj su poslednje zabilježene riječi pilota:

“Pa ne vidim je (pistu), imamo 140 m” i “Idemo penjanje”.

U prilogu izvještaja komisije koju je formirao komandant RV i PVO, koji ima 198 strana, objavljen je kompletan izvještaj komisije za osnovno ispitivanje udesa. Tu je i transkript telefonske komunikacije pilota Omera Mehića i saradnika APO AKL Batajnica povodom popunjavanja plana leta prije polijetanja.

Priložen je i izvještaj o izvršavanju vazduhoplovnih meteoroloških usluga za dan 13. mart 2015. i, kao i, u prilog drugog izvještaja, pregled meteoroloških uslova.

U ovim prilozima je dodat i transkript telefonskih razgovora sa “lokala 27 – 029”.

Izvještaji su objavljeni nakon što je Ministarstvo odbrane tražilo i dobilo saglasnost Višeg javnog tužioca da to učini.

Više javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je 3. aprila da je odgovornost za udes helikoptera na članovima posade, a postoji sumnja da dio odgovornosti snosi i jedan broj pripadnika Vojske Srbije, kao i civilna lica.

Istog dana objavljeni su i djelovi izvještaja komisija koje su formirali načelnik Generalštaba i komandant RV i PVO.

U zaključcima prvog izvještaja se navodi da je “u najboljoj namjeri da se spasi život petodnevne bebe iz Novog Pazara došlo do određenih propusta u realizaciji propisanih procedura tokom izvršenja zadatka”.

Komisija koju je formirao komandant RV i PVO zaključila je da je “ljudski faktor” osnovni uzrok udesa, koji se “ogleda u neadekvatnom upravljanju vazduhoplovom u složenim meteorološkim uslovima”.

Vojni helikopter je pao u Surčinu 13. marta uveče, kad je poginulo svih sedam osoba koje su se nalazile u letjelici: četiri vojna člana posade, dva zdravstvena radnika i beba kojoj je trebalo da bude ukazana pomoć.

 Audio-zapise i najnovija dokumenta koja su objavljena možete pogledati ovde.

(Izvor:24sata)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com