Generalu Tolimiru doživotna za Srebrenicu - Volim Podgoricu

Generalu Tolimiru doživotna za Srebrenicu

Generalu Zdravku Tolimiru Žalbeno vijeće Haškog tribunala potvrdio je kaznu doživotnog zatvora za genocid u Srebrenici.

General Tolimir bio je pomoćnik za obavještajno-bezbjednosne poslove nekadašnjeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića, kome se takođe sudi u Haškom tribunalu.

Žalbeno vijeće je potvrdilo nalaze sudskog vijeća da je Tolimir učestvovao u dva zajednička zločinačka poduhvata – ubijanje muškaraca iz Srebrenice i u prisilnoj deportaciji bosanskih muslimana iz Srebrenice i Žepe. 

Na osnovu toga, kako se navodi, današnja presuda potvrđuje presudu Tolimiru za genocid, zavjeru radi genocida, istrebljenja, ubistva, progone i nehumano postupanje. 

Žalbeno vijeće je potvrdilo da je Tolimir aktivno učestvovao i znatno doprinio ovim udruženim zločinačkim poduhvatima, što je, kako se navodi, rezultiralo masovnim ubistvom hiljada bosanskih muslimana u Srebrenici i prisilnog raseljavanja na hiljada civila iz ove dve enklave. 

Tolimir je bio prisutan i u Srebrenici i Žepi u julu 1995. godine kada je izvršen taj zločin i ne samo da je znao šta se dešavalo u tom gradu nego je dijelio genocidnu namjeru i lično predlagao ubijanje izbjeglica, a potom pomagao u prikrivanju zločina, utvrdile su sudije. 

Zdravko Tolimir nije jedini oficir VRS koji je zbog zločina u Srebrenici osuđen na najtežu kaznu. Doživotni zatvor prvostepenom presudom određen je i Ljubiši Beari, načelniku za bezbjednost Glavnog štaba VRS, i Vujadinu Popoviću, bivšem potpukovniku Drinskog korpusa. Drago Nikolić, potporučnik Zvorničke brigade, osuđen je na 35 godina zatvora, a na istu kaznu pravosnažnom presudom osuđen je i nekadašnji komandant Drinskog korpusa Radisav Krstić. 

Na višegodišnje kazne zatvora osuđeno je još desetak oficira VRS uključujući i one koji su priznali krivicu. 

Predstavnica Inicijative mladih za ljudska prava kaze da je osuđujuća presuda važna jer je tužilastvo u Srbiji počelo da se bavi pitanjem Srebrenice. 

“Vjerujemo da će to biti dodatni podstrek da se o Srebrenici i u Srbiji počne u pravnom smislu govoriti kao o genocidu. Znamo da u srpskoj javnosti se nerijetko genocid u Srebrenici negira, da se jako često licitira sa brojem žrtava, da jednostavno nemamo taj odgovoran odnos prema presudama Haškog tribunala”, smatra Jasmina Lazović.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com