LOPOV OTKRIO TAJNE ZANATA Ukradeni auto se odmah rasklapa u djelove, a poslije dva dana prodaje - Volim Podgoricu

LOPOV OTKRIO TAJNE ZANATA Ukradeni auto se odmah rasklapa u djelove, a poslije dva dana prodaje

Jedan od učesnika u nekoliko krađa automobila u Zagrebu odlučio je da otkrije na koji način se automobili kradu. Ponašanje vlasnika prati se i po nekoliko dana da bi se izabralo savršeno vrijeme za krađu, a nekad i sami vlasnici traže da im se auto “ukloni” da bi dobili novac od osiguravajućeg društva.

– Prišao mi je poznanik i pitao me želim li da zaraditi 500 eura za pola sata. To mi je zazvučalo toliko dobro, pa sam rekao „da“, ne pitavši ni kako ni gdje, odmah sam pristao. Sve što mi je rekao bilo je da bi trebalo da prevezem jedan automobil od ‘tačke A do tačke B’ – ispričao je za Jutarnji.hr muškarac srednjih godina s karlovačkog područja.

On tada nije ni slutio da upravo prolazi inicijaciju u dobro organiziranu bandu, specijalizovanu za krađu luksuznih vozila, uglavnom na zagrebačkom području.

– Dovezli su me u Draganić, nedaleko od raskršća Stare karlovačke ceste i ceste prema Krašiću. Nekoliko minuta kasnije iz pravca Zagreba stigao je BMW X6. Poznanik mi je rekao da sjednem za volan i pratim ga. Uradio sam to, vozio sam 200- 300 metara iza njega. Tada mi je postalo jasno ono što sam slutio – da se ovde radi o kriminalu. Bio sam strašno uzbuđen, ali me u jednom trenutku obuzeo strah. Mislio sam: Najmanji mi je problem u ovom trenutku ako je auto ukraden, ali što ako je u prtljažniku droga ili leš? No, bilo je kasno za odustajanje. Napokon smo došli u meni nepoznato dvorište porodične kuće u Krašiću, a tamo je čekala nova ekipa. Prišao mi je jedan od njih i dao 500 eura. Kolega me vratio nazad, a oni su odvezli auto – ispričao je ovaj muškarac.

Bez obzira na dobru zaradu, nije to više želio raditi dok ne čuje cijelu istinu -insistirao je na tome da mu poznanik ispriča sve. Ono što je dotada znao, znao je samo iz novina.

Uhodan posao
– Rade to godinama, jednom do dva puta mjesečno, u zavisnosti od potražnje, s obzirom na to da se uglavnom kradu vozila po narudžbi. Odgovaraju im zimski mjeseci jer je tada duža noć, ali neki poslovi odrađuju se i u ljetnoj špici, odnosno tokom produženih vikenda, kada vlasnici otputuju avionom u inostranstvo, a njihovi limeni ljubimci ostanu u garažama. Ono što me posebno iznenadilo je to da dobar deo tih vozila uopšte ne bude ukraden, nego samo odvezen – u dogovoru s vlasnicima. Radi se o luksuznim i skupim vozilima koji su redom kasko osigurani. Jednostavno, vlasnici ostave ključeve u vozilu, mi ga odvezemo i rešimo. Oni prijave krađu, kasko ih isplati, a još dobiju i proviziju od našeg šefa, tako da zapravo niko nije na gubitku, osim osiguravajućeg društva, koje ionako ima dovoljno novca – kaže ovaj insajder. 

Na temelju njegovog neposrednog svedočanstva, ali i detalja iz pisma USKOK-u o osobama koje su uključene u “posao”, rekonstruisana je krađa jednog skupocjenog vozila, a za ovu priču to je BMW X5, na tržištu prilično tražena roba. Poručilac je iz Banja Luke, koji u svojoj automehaničarskoj radionici ima isto vozilo, ali bivši vlasnik imao je saobraćajnu nesreću i više bi ga koštala popravka nego novo vozilo. Osim toga, osiguranje mu ga je isplatilo, pa ga je za sitan novac dao vlasniku radnje. On će ga dobiti za 10.000 eura iz Zagreba, u delovima, složiti i prodati za četiri puta veću cenu.

 Snimanje navika

 Isti tip vozila markiran je na zagrebačkom parkiralištu. Desetak dana traje snimanje navika vlasnika. Utvrđeno je da je vozilo vikendom nakon 18 sati slobodno i nečuvano. Te subote oko 21 sat stiže karlovačka ekipa. Iz auta izlazi haker s “kutijom”, 5.000 eura vrednim dekoderom kojim će probiti protivprovalnu zaštitu, a onda će bez problema “ruskim” ključem obiti bravu.

 Njegov posao je tu gotov. Auto preuzima prvi “pilot” i vozi ga do Draganića. Ispred njega je prethodnica. U Draganiću na ruke budu plaćeni, u evrima, i to sa 10 novčanica “po sto”. Ne zanima ih što će dalje biti s vozilom, jer ga tu preuzima druga ekipa, u kojoj je bio i ovaj muškarac.

 Prevozi ga do Krašića, a tamo ga preuzima treći pilot. Nakon obavljenog posla takođe su plaćeni na mestu događaja. Vozilo je u radionici oko 23 sata. Tamo čekaju četvorica. Uigrani su i specijalizovani svako za svoj dio – dvojica rastavljaju motor, a druga dvojica podijele skidanje spoljašnjih i unutrašnjih djelova. Do svitanja od automobila ostane samo kostur, koji bude bačen na otpad.

 Istoga dana pokupe ga Romi. Oni vrjedniji djelovi kombijem kreću na put prema dvadesetak kilometara udaljenom karlovačkom Ilovcu. Oni u policiji imaju svog čovjeka koji im čisti put. Slijedi utovar u kamion poznatog prevoznika za BiH. Godinama prevozi robu široke potrošnje, pa carinici ne sumnjaju i ne provjeravaju svaku kutiju.

 Dok vlasnik vozila shvati u jutarnjim satima šta se dogodilo, njegov automobil je već u djelovima prešao granični prelaz Maljevac i bosanski carinik, sa 500 eura mita u džepu, već ga propušta u unutrašnjost svoje zemlje. U popodnevnim satima je u Banjoj Luci, slijedi istovar i slaganje vozila.

Izgubljen trag

Već sjutradan, 48 sati od krađe, isto vozilo nudi na tržištu BiH, doduše, s drugim serijskim brojevima, odnosno brojevima koji su identični onima iz slupanog bosanskog vozila. Od tog trenutka naprosto mu je nemoguće više ući u trag.

Osim iz Zagreba, dio automobila u BiH na isti način se krade pa švercuje iz Slovenije, ulazeći u Hrvatsku na graničnim prelazima kod Rijeke.

Većina aktera u ovom poslu su muškarci u tridesetim i ranim četrdesetim godinama, a bave se raznim poslovima. Šef je vlasnik automehaničarske radnje, a njegova desna ruka je mjesni šerif s vrlo dobrim kontaktima u lokalnoj policiji i carinskoj upravi.

Šef nikada u životu nigde nije uspio da zaradi ni dan radnog staža, ali usprkos tome stekao je imetak koji običan čovjek ne može ni u nekoliko života. Osim u svom rodnom gradu, u jednom gradu na obali ima nekretnine vrijedne tri miliona evra, a s tom informacijom upoznat je i USKOK.

Policija, odnosno pripadnici ukinutog Državnog inspektorata, imali su saznanja o događajima u ovoj radionici, pa si čak organizirali “sačekušu” nakon jedne krađe vozila.

– Parkirali su se nedaleko od radionice u večernjim satima i tu proveli cijelu noć. No, šef je dobio mig da dolaze, pa je, zajedno s ekipom, koja je već bila u radionici, cijelu noć presjedeo sa ugašenim svjetlom. Njihova akcija je na vrijeme zaustavljena, a policijska zasjeda je propala – ispričao je insajder.

Dodatna zarada
Ovo nije njihov jedini izvor prihoda. Bave se, svedoči ovaj muškarac, i lažiranjem saobraćajnih nesreća, a sve kako bi se bespravno domogli novca iz osiguravajućih društava. Za tako nešto imaju svoje ljude u policiji i nekim osiguravajućim kućama. Ovaj muškarac je odradio još nekoliko poslova, a onda se izvukao ne želeći više da se izlaže riziku. Uvjeren je da se u načinu rada njegovih bivših kolega u međuvremenu ništa nije promijenilo.

2 komentara

  1. ??? ??? ??????? ?????? ?? ???? ?????? ????? . ????? ??????? ????? ???? ???? ???? ?? ?????? ??????? ???? ?????? ??????? ???? ????? ???? ??????? ??? ?????? ??? ????? ??????? ?? ????? ????????.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com