LUDI RUS: Transplantacija glave može biti gora i od smrti - Volim Podgoricu

LUDI RUS: Transplantacija glave može biti gora i od smrti

Tridesetogodišnji Rus Valeri Spiridonov postao je internet senzacija kada je izjavio da će dobrovoljno dozvoliti lekarima da njegovu glavu presade na drugo tijelo. Stručnjake, međutim, ova vijest nimalo nije obradovala.

Rus, koji boluje od Verdnig-Hofmanove bolesti, zbog čega su mu atrofirali mišići i zbog čega je prikovan za kolica, dobrovoljno se javio da bude prvi pacijent kojem će kontroverzni italijanski hirurg Serđo Kanavero izvršiti transplantaciju glave.

Ali neurolog Hant Batjer smatra da bi ovaj poduhvat mogao da prozrokuje znatno gore posljedice od smrti. 

“Ne bih to poželio nikome. Čak i da sam sam bolestan, nikada ne bih pristao da mi neko uradi tako nešto”, kaže Batjer, i dodaje da bi transplantacija glave mogla da prouzrokuje dosad neviđeno i nikad iskušeno ludilo. 

Sa svojim kolegom saglasan je i Artur Kaplan, direktor medicinske etike na Langon medicinskom centru Univerziteta u Njujorku. On je doktora Kanavera jednostavno nazvao “ludim”, istakavši da bi tijela na koja je presađena glava pacijenata postala preplavljena hemijom i putanjama znatno drugačijim od onih na koje je naviklo, što bi moglo da prouzrokuje katastrofalne reakcije. 

Transplantacija glave već je izvedena na jednom majmunu 1970. godine. Životinja je preživjela zahvat, ali više nije imala sposobnost da diše i kreće se jer kičmena moždina i tijelo nisu bili pravilno povezano. Pošto je tijelo odbacivalo novu glavu, majmun je uginuo nakon osam dana. 

Doktor Kanavero nada se da će izvršiti zahvat 2017. godine.

(b92)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com