Budvanin D.J. (53) “pao” u akciji srpske policije: Ukrali identitet i Andreju Vučiću - Volim Podgoricu

Budvanin D.J. (53) “pao” u akciji srpske policije: Ukrali identitet i Andreju Vučiću

U Srbiji je uhapšeno 16 osoba, dok se za dvije još traga, zbog sumnje da su krali identitet, osnovali sedam fantomskih preduzeća i prali novac. Jedan od onih kojima je ukraden identitet je i brat srpskog premijera, Andrej Vučuć. 

Ministar unutrašnjih poslova Srbije, Nebojša Stefanović, rekao je da su tih 16 lica iz Novog Sada, Beograda i Jagodine, da je jedan iz Budve i ima dvojno državljanstvo, a da je među njima i bivša radnica Poreske uprave Srbije, Snežana Jezdić.

Stefanović je kazao da je ona bila zadužena za kontrolu tih sedam preduzeća, čiji nazivi počinju na slovo “A”.

Protiv nje je podnijeta krivična prijava zbog zloupotrebe službenog položaja, prenosi Tanjug.

Među uhapšenima su i Budvanin D.J. (53) sa dvojnim državljanstvom i A.J. (50) iz Beograda koji su, kako je rekao Stefanović, faktički obavljali poslove firme Asomakum.

Oni su osumnjičeni, kako je naveo Stefanović, za krivična djela zloupotrebe položaja odgovornog lica i pranje novca, čime su oštetili budžet Srbije, ali i nanijeli štetu građanima čiji su identitet zloupotrijebili, uključujući Andreja Vučića, brata premijera Srbije.

Ministar je rekao da su svi osumnjičeni obuhvaćeni istražnim postupkom.

Prema njegovim riječima, osumnjičeni su, na osnovu falsifikovanih ličnih karata i krađom identiteta, osnovali i registrovali u Agenciji za privredne registre fantomske firme i zastupali sedam fantomskih preduzeća, a za ostvarivanje prava za neosnovani povraćaj PDV koristili dva privredna društva – Ares DOO i Arnita Komerc.

“Oni su tokom 2009. i 2010. dostavili lažne poreske prijave na osnovu kojih su zahtijevali povraćaj 23,3 miliona dinara na ime PDV-a, odnosno oko 300 hiljada EUR. Nakon toga, koristeći druga preduzeća, konvertovali su taj novac u devizna sredstva i iskoristili ga za plaćanje fitkivnih obaveza prema licima sa teritorije Kine, u ukupnom iznosu 42.745,262 dinara ili, po tadašnjem kursu, oko 500 hiljada EUR”, rekao je Stefanović.

Tih sedam fantomskih firmi su,kako se navodi, Amur projekt DOO, Atraban, Amag, Angas, Asrapnjeft, Atavar invest, Amur gas.

(rtcg)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com