Evropa pritiska da se očuva ekosistem Solane i pokrene proizvodnja - Volim Podgoricu

Evropa pritiska da se očuva ekosistem Solane i pokrene proizvodnja

Za pokretanje proizvodnje u ulcinjskoj Solani Vlada Crne Gore će izdvojiti 165 hiljada eura, saopštio je predsjednik opštine Ulcinj Fatmir Đeka.

Nakon konferencije o Solani i posjete grupe evroparlamentaraca i visokih stranih diplomata Solani, uključujući i šefa Delegacije EU u Podgorici ambasadora Mitju Drobniča, nema sumnje da je pitanje zaštite prostora u zaleđu Velike plaže visoko na listi prioriteta evropskih zvaničnika.

Kako je saopštila ambasadorka Njemačke u Crnoj Gori Gudrun Štajnaker, to je unikatno mjesto u Evropi, koje mora da se očuva. Ona je rekla da je za cijeli ekosistem nužno da se obnovi i proizvodnja soli, što je bio i stav članice Evropskog Parlamenta Analize Doc.

Predsjednik opštine Ulcinj Fatmir Đeka istakao je da sve učesnike u tom procesu narednih dana i sedmica čeka veliki posao. „Do polovine juna treba uspostaviti upravljanje vodama na Solani, da se ispumpa slatka i upumpa slana voda“, saopštio je on Đeka, prenosi Ulcinj info.
Za tu namjenu, remont pumpi, kao i ostale nužne stvari, Vlada Crne Gore će izdvojiti 165 hiljada eura.

Usvajanjem ovih zaključaka završena je dvodnevna Međunarodna konferencija o zaštiti Solane, čiji su organizatori bili njemačka organizacija „Euronatur“, Centar za zaštitu i proučavanje ptica i opština Ulcinj.

Gradonačelnik Ulcinja Fatmir Đeka podsjetio je da je Solana projektovana za proizvodnju 30 hiljada tona soli godišnje.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com