Stevan Milivojević napadnut u centru Podgorice - Volim Podgoricu

Stevan Milivojević napadnut u centru Podgorice

Stevan Milivojević, izvršni direktor LGBT Foruma Progres i član vladinog Savjeta za zaštitu od diskriminacije napadnut je noćas u centru Podgorice, u lokalu “Good Fellas”.

Kako je saopšteno iz Foruma Progres, Milivojević je bio u društvu A.M, studentkinje iz Podgorice, i njemačke poslanice Evropskog Parlamenta Terese Teri Reintke, članice delegacije Parlamentarnog odbora Evropske unije i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje, koja boravi u službenoj posjeti Crnoj Gori.

“Nakon večernjeg izlaska, njih je maltretirala grupa mladića koja je imala krajnje neprimjereno i primitivno ponašanje koje je izazvalo strah i neprijatnost kod svih prisutnih.  Mladići su, se prema Milivojeviću i njegovim prijateljima imali drsko i uvredljivo ponašanje, ali i primitivnu i nedoličnu gestikulaciju…”, saopšteno je iz Foruma Progres.

U lokalu, je kako navode, jedan od mladića koji je nosio majicu sa natpisom “Donjecka Republika”, u pravcu Milivojevića i njegovih prijatelja skandirao “Rusija”.

“Kako je Milivojević sjedio za stolom pri izlogu, oni su spolja, na staklu lijepili salvete umazene kečapom, smijali se, udarali u staklo i tražili od Milivojevića da napusti lokal kako bi mu pokazali. Sve vrijeme Milivojevića su oslovljavali sa “Pe…..” i govorili mu “Čekamo te”, “Izađi napolje” i pozivali na fizički obračun”, saopšteno je iz Foruma progres.

Evropska poslanica je fotografisala napadače tokom njihovog “primitivnog plaženja na izlogu lokala”.

“Jedan od mladića je ušao u lokal i pitao sve prisutne za stolom zašto ga fotografišu. Milivojević ga je zamolio da se udalji od njihovog stola, a personal da udalje mladića jer ih maltretiraju. Kada su shvatili da mladići ne odustaju kontaktirana je policija. Četiri službenika policije su vrlo brzo, u roku od pet minuta, izašli na lice mjesta, ali su se mladići pobjegli u obližnji park”, stoji u saopštenju.

Policiji je podnijeta prijava i ukazano na krivična djela povreda ravnopravnosti i ugrožavanja bezbjednosti u kojima je seksualna orjentacija prepoznata kao otežavajuća kvalifikatorna okolnost.

U saopštenju se navodi da je vlasnik ugostiteljskog objekta  bio uzuzetno ljubazan i korektan, izvinio se zbog neprijatnosti i iskazao punu spremnost za saradnju sa pravosudnim organima u pogledu dostupnosti video nadzora.

“Svakodnevan život i sloboda kretanja LGBT osoba je ozbiljno ugrožena. Ovakvi događaji u potpunosti limitiraju kvalitet života LGBT osoba. Prinuđeni su da vode krajnje restriktivan socijalni život jer su provokacije, napadi i govor mržnje mogući na svakom koraku. To ne stvara samo strah i neprijatnost oštećenima već i svima koji su u društvu sa njima”, zaključuje se u saopštenju Foruma.

Poslanice Evropskog Parlamenta je povodom incidenta kazala da takav oblik izražavanja homofobičnog ponašanja treba biti sankcionisan i procesuiran u skladu sa zakonom. 

“Policija je reagovala vrlo prikladno i brzo što je indikator napretka na ovom polju. Ali, takođe je neophodno da tužilaštvo reaguje efikasno, postavi primjer i da pošalje jasnu poruku da ovakav tip ponašanja neće biti ignorisan i tolerisan.  Pratiću dalji razvoj ovog događaja i preduzimanje radnji od strane tužilaštva za koje se nadam da će se na profesionalčan način baviti ovim slučajem”, poručila je Teresa Teri Reintke, poslanica Evropskog Parlamenta.

(RTCG)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com