Zakon o strancima predstavljaće biznis barijeru - Volim Podgoricu

Zakon o strancima predstavljaće biznis barijeru

Zakon o strancima predstavljaće značajnu biznis barijeru u poslovanju crnogorskih privrednika i imaće negativan uticaj na privredu, posebno u sektorima turizma, ugostiteljstva i građevinarstva, ocijenjeno je iz Montenegro biznis alijanse (MBA).

Ekonomski savjetnik u MBA, Vesna Daković kazala je da niko od crnogorskih privrednika ne zapošljava strance, zato što to želi, niti zato što je tako jeftinije ili jednostavnije.

„Svaka kompanija zapošljava strance, uprkos dosta komplikovanim procedurama i većim troškovima zapošljavanja, samo zato što ne može da obezbijedi adekvatan kadar u Crnoj Gori“, rekla je Daković agenciji Mina-business.

Prema njenim riječima, to što na birou postoje radnici određenih profila, ne znači da oni zadovoljavaju potrebe za određenim vještinama koje su potrebne poslodavcima.

„Takođe, to isto ne znači da oni koji su na birou žele da rade. Kao privrednik, iz iskustva, znam da veliki broj radnika sa evidencije Zavoda za zapošljavanje (ZZZ) ne želi da radi“, navela je Daković.

Ona je kazala i da zna da, bez obzira na formalne kvalifikacije, radnici nemaju vještine koje su poslodavcima potrebne, na primjer odgovornost, da su vrijedni, ljubazni, nasmijani, spremni da rade duže radno vrijeme ili da rade različite poslove.

„Da budem potpuno otvorena, u jednom trenutku sam znala da pozovem i po 100 ljudi sa spiska Zavoda, u potrazi za radnom snagom u građevinarstvu, i da od svih tih pozvanih ljudi, niko nije želio da se zaposli“, dodala je Daković.

Iz tog razloga, kako smatra, član 64. Zakona će samo stvoriti nove administrativne barijere, koje će poslodavcima otežati poslovanje, a najveći problem će imati poslodavci iz sektora turizma, ali i građevinarstva.

Zakonom, koji je stupio na snagu 1. aprila, predviđeno je i da ZZZ izdaje potvrdu, u roku od 30 dana, da na njihovoj evidenciji nema nezaposlenih osoba koje ispunjavaju uslove za zasnivanje radnog odnosa na poslovima na koje se ponuda odnosi.

„Smatramo da je ovo samo još jedna administrativna barijera, jer je evidencija onih koji traže posao dostupna na sajtu Zavoda. Prvo, nije jasno zašto bi ZZZ morao da izdaje potvrdu, a drugo, poslodavac objavljuje javni oglas i niko sa evidencije Zavoda nije spriječen da se javi na njega“, saopštila je Daković.

Zato, kako je rekla, u MBA smatraju da Zakon nikako neće donijeti povoljnije uslove za biznis, već su sigurni da će se administrativne barijere toliko brzo uočiti da će se te stavke iz Zakona brzo morati i mijenjati.

Na pitanje da li smatra da će Zakon imati poteškoća u primjeni, Daković je odgovorila da će ih sigurno biti, kao i kod svakog novog zakonodavnog rješenja, ali će se i to brzo prevazići.

„Poslodavci su navikli da se prilagođavaju mijenjanju regulatornih rješenja u Crnoj Gori, što nikako nije dobro, već je samo znak sposobnosti crnogorske privrede na adaptibilnost i fleksibilnost“, ocijenila je Daković.

Ona je dodala da Zakonom nije predviđena mogućnost da poslodavac uopšte zaposli stranog državljanina bez potvrde, odnosno odobrenja Zavoda.

Na pitanje da li su se neke članice MBA, koje se bave ugostiteljskom djelatnošću, žalile na primjenu Zakona, Daković je odgovorila da se inicijativa članova MBA u vezi sa primjenom Zakona može očekivati kako se primiče turistička sezona i krene da se sprovodi Zakon.

Ona, kako je kazala, vjeruje da će Zakon imati negativan uticaj na crnogorsku privredu, posebno u sektoru turizma i ugostiteljstva, ali i građevinarstva.

„Potrebno je samo razmisliti, kada dođemo u neki ugostiteljski objekat, da li nam je važno koji pasoš posjeduje onaj koji nas uslužuje ili nam je važno da je ljubazan, uslužan, raspoložen i da stvara atmosferu kao da smo kod kuće“, rekla je Daković.

Zbog toga, kako je dodala, razumiju i potpuno podržavaju stavove crnogorskih privrednika i najave ugostitelja o negativnim efektima Zakona.

„Ko može bolje da intuitivno osjeti kretanja u privredi od samih privrednika“, pitala je Daković.

Ona je zaključila da se ekonomska analiza sprovođenja zakonskih rješenja u Crnoj Gori, nažalost, rijetko radi, ali posao privrednika je da predviđaju, pa treba vjerovati njihovim očekivanjima.

(RTCG)

2 komentara

  1. What i don’t understood is in fact how you are no longer really much more well-appreciated than you may be right now. You are very intelligent. You realize thus considerably in terms of this matter, produced me in my view consider it from so many numerous angles. Its like women and men aren’t involved until it is one thing to do with Woman gaga! Your personal stuffs outstanding. Always take care of it up!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com