Holandski naučnici otkrili masovnu grobnicu iz Drugog svjetskog rata - Volim Podgoricu

Holandski naučnici otkrili masovnu grobnicu iz Drugog svjetskog rata

Masovnu grobnicu je otkrio unuk Jana Vershurea, Pol, poslije razgovora s preživjelim logorašima koji su mu pokazali mapu logora i pokazali mjesto gdje je sahranjen njegov djeda.

Holandski naučnici izjavili su da su otkrili još jednu masovnu grobnicu u bivšem nacističkom logoru Bergen Belsen na sjeveru Nemačke, skoro 70 godina od njegovog oslobađanja.

Masovna grobnica je otkrivena zahvaljujući svjedočenjima bivših zatvorenika, među kojima je bio Jan Vershure, javila je holandska televizija Njuzur (Nieuwsuur).

Međutim, dalja istraživanja lokacije nisu moguća zbog odbijanja jevrejske zajednice, izjavio je direktor memorijalnog centra Bergen Belsen, Jens-Kristijan Vagner.

“Konsultovali smo jevrejsku zajednicu u Donjoj Saksoniji i prema vjerskim zakonima zabranjeno je kopanje tog mjesta”, rekao je Vagner i dodao da je to razlog što lokacija nije istražena jer se cio nacistički logor tretira kao groblje.

Masovnu grobnicu je otkrio unuk Jana Vershurea, Pol, poslije razgovora s preživjelim logorašima koji su mu pokazali mapu logora i pokazali mjesto gde je sahranjen njegov djeda.

 U logoru Bergen Belsen od 1941. do 1945. godine stradalo je oko 70.000 ljudi.

(Blic)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com