Lukšić ne plaća članarinu DPS-u, Marović platio 1.000, a Đukanović 400 eura za godinu - Volim Podgoricu

Lukšić ne plaća članarinu DPS-u, Marović platio 1.000, a Đukanović 400 eura za godinu

Potpredsjednik Vlade i Demokratske partije socijalista i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić u proteklih 12 mjeseci nije plaćao članarinu toj stranci, pokazali su zvanični podaci te partije dostavljeni Državnoj izbornoj komisiji DIK. 

Lukšić, koji je prije mjesec dana kazao da se neće kandidovati za funkcije u DPS-u, nije među 884 člana i funkcionera te stranke koji su plaćali članarinu.

To se vidi, piše Dan, u izvještaju o imovini i prihodima za 2015. godinu, koji je DPS, shodno Zakonu o finansiranju političkih stranaka, dostavio Državnoj izbornoj komisiji. 

U dijelu koji se odnosi na prihode od članarina nema Lukšićevog imena, niti podataka koliko je dao za rad Demokratske partije socijalista.

S druge strane, premijer i šef DPS-a Milo Đukanović za stranku je dao 400 eura, a sadašnji ministar turizma i bivši politički direktor stranke Branimir Gvozdenović 1.417 eura. Članarinu je platio i potpredsjednik DPS-a Svetozar Marović, koji je stranci dao 1.081 euro. Politički direktor DPS-a Tarzan Milošević uplatio je 512 eura.

Ambasador u Sloveniji i nekadašnji podgorički gradonačelnik Miomir Mugoša takođe je pomagao rad DPS-a, i to iznosom od 699 eura.

DPS je ranije odlučio da se odluka glavnog odbora iz 2011. godine o visini članarina i dalje poštuje. Tako DPS-a izabrani u organima upravljanja ili preduzećima plaćali članarinu u iznosu sedam odsto od mjesečnih primanja. 

Funkcioneri su dužni da plaćaju tri odsto od plate za rad stranke, a oni članovi koji su zaposleni u organima uprave plaćaju DPS-u mjesečnu članarinu jedan odsto od plate. Prihodi od priloga fizičkih lica, odnosno od donacija, znatno su manji od prihoda koji su stečeni plaćanjem članarine i iznose svega 5.199 eura.

Državnoj izbornoj komisiji (DIK) dosad je oko 25 partija dostavilo izvještaje o prihodima, imovini i rashodima za prošlu godinu. Sve stranke su, shodno zakonskim odredbama, dužne da to urade do 31. marta u godini.

Prema podacima iz izvještaja DPS-a, stranka na žiro računu ima 372.267 eura. Od toga, na glavnom računu imaju 227.004 eura, a za tekuće izborne aktivnosti 145.236 eura. Ukupni troškovi nastali po osnovu isplate zarada i ostalih naknada iznose 1.102.952 eura. Što se tiče finansiranja izborne kampanje, u DPS-u tvrde da su u proteklih 12 mjeseci potrošili ukupno 240.940 eura. 

(Foto:in4rs.net)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com