“Uvrnuti” vaskršnji običaji u svijetu: Bacaju lonce i krste školjke - Volim Podgoricu

“Uvrnuti” vaskršnji običaji u svijetu: Bacaju lonce i krste školjke

Porodica na okupu, bogata trpeza i farbanje jaja, dio su ikonografije proslave Vaskrsa u pravoslavlju na Balkanu.

Međutim, pojedini narodi i etničke grupe Uskrs slave drugačije, za nas čudan način.

Grci sa Krfa imaju veoma bučan uskršnji običaj i na Vaskrs bacaju lonce kroz prozor. To je istovremeno turistička atrakcija i veliki borj turista stiže na Krv u vrijeme Vaskrsa da bi prisustvovao ovom običaju. 

U Finskoj se na Uskrs, za sreću, međusobno po leđima šibaju brezovim grančicama, a djeca svom snagom i svim sredstvima prave buku na ulicama kako bi najavila kraj posta.

U Holandiji je običaj da se dječacima simbolično “ispraši tur”, jer se tako iz njih “istjeruje” đavo. Ovaj običaj imaju i Škoti, kod kojih postoji i izreka “istučen kao za Uskrs”.

U Bugarskoj najstarija žena u porodici prvim crveno obojenim jajetom svako dijete u porodici pomiluje po licu, za zdravlje i sreću, a ljudi poslije liturgije lupaju šarena jaja o zid crkve.

Rješavanje ubistava baš i nije nešto na šta pomislite kad je Uskrs u pitanju, ali Norvežanima je to tradicija. Na njihovoj televiziji se na Veliku subotu emituju kriminalistički i detektivski filmovi, a časopisi objavljuju krimi priče o neriješenim ubistvima.

U Americi je uobičajen “lov” na farbana jaja. Naime, sakriju se jaja u kući, dvorištu ili bašti, a djeca ih traže, s ubjeđenjem da ih je preko noći uskršnji zeka tu ostavio zajedno sa slatkišima i drugim poklonima.

U Polineziji se za Uskrs krste školjke, za koje se vjeruje da su povezane s morskim duhovima. One se nakon obreda vraćaju u more da uskrsnu novi život.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com