Dačić: Možda Srbija prizna Kosovo zbog EU - Volim Podgoricu

Dačić: Možda Srbija prizna Kosovo zbog EU

Dačić je za dnevnik “Danas” od ponedjeljka rekao da je Srbiji dosta uslovljavanja na putu evropskih integracija i da je sada situacija takva da “prihvataju ili odbijaju nešto što niko od njih zvanično ne traži”, prenosi Blic.

“To za nas, opet, ne znači ništa drugo nego znak da može da nam se dogodi čak i to što sam rekao: da mi poletimo da priznamo Kosovo, ubijeđeni da je to uslov, a da nam onda neko kaže: izvinite, ali uslov je bilo nešto drugo”, rekao je on.

Ministar je ocijenio da Evropska unija “nije sigurna ni šta će sa sobom, ni šta bi sa nama”, a na pitanje o izjavi predsjednika Tomislava Nikolića da bi Srbija priznanjem Kosova ušla u EU, kaže da kada se izjave njih dvojice “razlože”, dođe se do istog. 

“Obojica pričamo o uslovima. A to koji uslov je najvažniji, pitanje je po kojem su razlike dozvoljene, ali i nebitne”, kazao je Dačić i precizirao da je otvaranje poglavlja uslovljavano sprovođenjem briselskog sporazuma, a sada pitanjima mosta i “parka mira” u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici.

Zamjenik premijera Srbije kazao je da ne očekuje da zbog učešća Vojske Srbije na paradi u Moskvi, 9. maja, država ima veće probleme nego sada.

“Mi ne šaljemo vojsku ni na Krim, ni u Donbas, niti imamo namjeru da bilo šta slično radimo, nego na paradu kojom se obilježava pobjeda nad fašizmom. Ta borba jeste oduvijek bila jedna od osnovnih evropskih vrijednosti”, rekao je Dačić.

On je istakao da Srbija nije bojkotovala “ni jednu proslavu, od Dana D do oslobađanja Aušvica”, dodavši da bi u obrnutom slučaju, kada bi postojali pritisci da se ne učestvuje u proslavi koju za Dan D organizuju zapadni saveznici, Srbija takođe učestvovala.

Upitan da li se potpisivanjem Individualnog partnerskog akcionog plana (IPAP) sa NATO, Srbija približava alijansi, rekao je da se Srbija približava “odavno”, ali ne kao potencijalni član, nego ozbiljan i odgovoran partner.

“Evropa je NATO. Oko nas su članice NATO. NATO je, uz to, i na Kosovu. I ne vidim ništa normalnije od sveobuhvatne saradnje i partnerstva”, naglasio je Dačić-

(Izvor:Blic)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com