Budi odgovoran: Excellent kažnjen sa 2,35 hiljada eura - Volim Podgoricu

Budi odgovoran: Excellent kažnjen sa 2,35 hiljada eura

U okviru kampanje Budi odgovoran prošle sedmice je evidentirano 180 primjedbi na osnovu kojih je izrečeno 30 novčanih kazni od 30 do 2,35 hiljada eura.

Najveća kazna, od 2,35 hiljada eura, prošle sedmice je izrečena podgoričkom preduzeću Excellent, u kojem je prilikom kontrole zatečeno pet radnika bez ugovora o radu, a vlasnik nije istakao ni vrstu objekta na ulazu, prenosi MINA-business.

Inspektori su, na osnovu utvrđenih nepravilnosti, izdali prekršajni nalog preduzeću od dvije hiljade eura, a odgovornoj osobi od 200 eura. Izdat je i ukaz o otklanjanju nepravilnosti, kao i prekršajni nalog.

Kazna od 2,2 hiljade eura izrečena je podgoričkom Dauti komercu, nakon što je utvrđeno da su zaposleni radili prekovremeno, a da za to nijesu bili plaćeni. Inspektori su sa 700 eura kaznili radnju Naši snovi u Podgorici, jer je utvrđeno da nije uredno vođena evidencija o nabavci i prodaji robe.

Sa 600 eura prošle sedmice je kažnjen podgorički kafić 95 zbog neizdavanja fiskalnih računa, ali i činjenice da jedan radnik nije imao ugovor o radu i prijavu na obavezno socijalno osiguranje. Inspektori su isti iznos kazne ove sedmice izrekli, na osnovu prijave o obavljanju nelegalnih građevinskih radova, protiv nepoznate osobe iz Bara.

“Inspektor je zatekao strane državljane koji su radili kao građevinski radnici i nijesu imali radne dozvole za strance. Izdata su dva prekršajna naloga, preduzeću od 400 eura, a odgovornoj osobi od 200 eura, kao i ukaz o otklanjanju nepravilnosti”, navodi se u odgovoru na prijavu.

Kazna od 550 eura i ukaz o otklanjanju nepravilnosti izrečeni su podgoričkom preduzeću Perla, nakon što prilikom kontrole inspektoru nije data na uvid dozvola za rad, a zatečeni su i zaposleni bez uredno ovjerene sanitarne knižice.

“Zatečena su i dva radnika bez ugovora o radu i prijave na obavezno socijalno osiguranje”, navedeno je u odgovoru na prijavu.

Sa po 400 eura ove sedmice su kažnjeni podgorički Grill cafe i danilovgradski Lovac, zbog neisticanja naziva i vrste ugostiteljskog objekta, odnosno neizdavanja fiskalnih računa. Pružanje turističkih usluga bez prijave nadležnom organu bio je razlog za izricanje kazne od 400 eura nepoznatoj osobi iz Podgorice, koja je prijavljena zbog aktivnosti u kanjonu Nevidio.

Inspektori su sa 300 eura kaznili podgoričku Harizmu, jer konobar nije posjedovao sanitarnu knjižicu, niti knjigu žalbi.

Sa po 200 eura kažnjeni su podgorički Vivija i Laki, jer je prilikom kontrole utvrđeno da zaposleni nijesu imali ugovor o radu i prijave na obavezno socijalno osiguranje. Ista kazna izrečena je mojkovačkom Stilu, jer se knjiga evidencije nabavke i prodaje robe ne vodi ažurno i tačno.

Kazna od po 200 eura izrečena je budvanskom Ferrariju i preduzeću Sočica iz Plužina, jer je utvrđeno da radnici nemaju ugovor o radu. Istim iznosom su kažnjeni B.T. iz Tivta i pekara Zelenika u Herceg Novom zbog neposjedovanja ugovora o izvođenju radova, odnosno nevođenja evidencije o nabavci i prodaji robe.

Podgorička Montescela kažnjena je sa 200 eura nakon što je utvrđeno da se u objektu obavlja trgovina na veliko, zbog čega trgovac nema obavezu da izdaje fiskalne račune. Preduzeće Tara iz Bijelog Polja kažnjeno je sa 200 eura, jer jedan radnik nije imao ugovor o radu.

Inspektori su kaznu od 200eura izrekli na osnovu prijave protiv subjekta M. sa Cetinja. Prilikom kontrole utvrđeno je da nije podnijeta prijava trgovina nadležnom inspekcijskom i opštinskom organu. Ista kazna izrečena je V.P. iz Bijelog Polja zbog neprijavljivanja trgovinske djelatnosti, odnosno prodaje ogrijevnog drveta.

Podgorički Orus International kažnjen je sa 200 eura zbog neisplaćivanja zarada za više mjeseci, nedostavljanja rješenja o prestanku radnog odnosa i nevraćanja uredno popunjene radne knjižice.

Inspektori su kazne od po 150 eura prošle sedmice izrekli podgoričkoj pekari Stara varoš, Pepeu i preduzeću Maja, hercegnovskoj Palmi, danilovgradskoj Pivnici, beranskom Albinu i preduzeću Kod Kljajića iz Bara.

Najmanja kazna od 30 eura izrečena je podgoričkom preduzeću “Asanović”, nakon što je inspektor utvrdio da se obavlja djelatnost bez prijave zanata nadležnom organu.

Vlada je početkom aprila odlučila da nastavi kampanju Budi odgovoran do kraja ove godine, nakon uspješne realizacije njene dvije faze tokom koje su građani prijavili preko pet hiljada nepravilnosti u oblasti sive ekonomije i izrečene kazne od oko 1,1 milion eura.

Na taj način će se omogućiti dalje prikupljanje novca za finansiranje projekata od opšteg društvenog značaja, koje su predložili i podržali građani. 

Kampanju Budi odgovoran krajem decembra 2013. godine su pokrenuli Ministarstvo finansija i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj UNDP u Crnoj Gori s ciljem da doprinese jačanju svijesti javnosti i većem uključivanju građana u borbu protiv sive ekonomije. 

Projekat omogućava građanima da jednostavno i brzo ukažu na nepravilnosti poput neizdavanja fiskalnih računa, rada na crno ili kršenja potrošačkih prava i pomognu nadležnim institucijama da se što uspješnije izbore sa sivom ekonomijom.

Građanima su ostavljene na raspolaganje tri opcije da prijave uočene nepravilnosti, putem mobilne aplikacije Budi odgovoran, web sajta www.budiodgovoran.me i kol centara Poreske uprave (PU) na broj 19707 ili Uprave za inspekcijske poslove 080 555 555.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com