Evo ko je sve odbio Putina! Nema više poštovanja ni za ogromne ruske žrtve protiv nacista - Volim Podgoricu

Evo ko je sve odbio Putina! Nema više poštovanja ni za ogromne ruske žrtve protiv nacista

Iako su doprinijeli u velikoj mjeri da se porazi nacistička vojska Adolfa Hitlera, lideri najmoćnijih zemalja su odlučili da ne odaju počast velikom broju ruskih poginulih boraca i ljudi.

Rusija u Moskvi 9. maja planira da održi spektakularnu vojnu paradu na Danu pobjede nad fašizmom kada su snage saveznika porazile nacističku Nemačku i njihove saveznike u Drugom svjetskom ratu. Vladimir Putin je poslao pozivnice liderima svjetskih država, a najmoćniji su odlučili da ne pristustvuju grandioznoj vojnoj paradi na Crvenom trgu.

Spisak prisutnih, a posebno odsutnih, svjedoči o stepenu pogoršanja odnosa između Rusije i Zapada, koji su prije manje od godinu dana bili zajedno na plažama Normandije na obilježavanju 70 godina od iskrcavanja savezničkih snaga u Drugom svjetskom ratu.

Tradicionalno, Kremlj smatra da je 9. maj dan kada je okončan Drugi svjetskirat. Kapitulacija je potpisana 8. maja kasno uveče 1945. godine u Berlinu, odnosno 9. maja po moskovskom vremenu.

U Drugom svjetskom ratu, ili Velikom otadžbinskom ratu kako su ga zvali u Sovjetskom Savezu,poginulo je 27 miliona sovjetskih građana i pobjeda u tom ratu predstavlja veliki ponos za Rusiju.

Ipak, iako su doprinijeli u velikoj mjeri da se porazi nacistička vojska Adolfa Hitlera, lideri najmoćnijih zemalja su odlučili da ne odaju počast velikom broju ruskih poginulih boraca i ljudi a kao opravdanje su naveli ukrajinsku krizu i navodno učestvovanje ruskih snaga u konfliktima.

Francuski predsjednik Fransoa Oland, kao i britanski premijer Dejvid Kameron stavili su do znanja da neće doći na ceremoniju. Neće biti prisutan ni američki predsjednik Barak Obama, jer je Bela kuća navela da on u maju ne planira nikakvo putovanje u Rusiju.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je takođe odbila poziv, ali je diplomatski navela da će doći u Moskvu dan kasnije, u namjeri da položi vijenac. Njemački ljevičari osudili su odluku Merkelove da ne prisustvuje svečanosti obilježavanja Dana pobjede. Smatraju da njemačka kancelarka time izbjegava da oda “nužnu i punu počast” za 65 miliona žrtava Drugog svjetskog rata.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović neće isto ići u Moskvu, već će tog dana u Podgorici govoriti na centralnoj nacionalnoj proslavi tog važnog datuma crnogorske antifašističke istorije.

Japanski premijer Šinzo Abe isto neće ići u Moskvu na proslavu, a kao razlog za odbijanje poziva je problem oko “sjevernih teritorija”. To se odnosi na Kurilska ostrva u Tihom okeanu, lanac ostrva koji je bio predmet dugogodišnjeg teritorijalnog spora između Rusije i Japana. Ipak, kao glavni razlog se naslućuje da se solidarisao sa evropskim liderima i Obamom, da su sporna ostrva samo loš izgovor.

Među gostima neće biti ni predsjednika Poljske Bronislova Komorovskog, kao ni lidera Litvanije, Letonije i Estonije, Gruzije, kao i naravno Ukrajine.

Krizu u Ukrajini je iskoristio kao izgovor i finski predsednik Sauli Niniste, kao i predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, Slovenije, Slovačke, Bugarske, kao i premijeri Holandije i Norveške.

Neki čelnici stranih država se još razmišljaju, pa će se tek početkom maja tačno znati ko će sve prisutvovati.

Od ukupno 68 pozvanih svetskih lidera, 26 se do sada odazvalo pozivu.

Kremlj može da računa na kineskog predsednika Si Đinpinga i na lidera Severne Koreje KIm Džong Una, kome će to biti prva zvanična posjeta inostranstvu. Očekuju se i grčki premijer Aleksis Ciprs kao i zvaničnici iz Indije, Južne Afrike, Mongolije, Vijetnama, Kube i predsjednik Srbije Tomislav NIkolić.

Predsjednik Češke Miloš Zeman je prihvatio Putinov poziv, i izjavio je da su vrata predsjedničke palate Hradčani u Pragu zatvorena za američkog ambasadora Edrjua Šapiroa, koji ga je javno kritikovao jer je, za razliku od većine lidera EU, prihvatio da 9. maja otputuje u Moskvu i prisustvuje proslavi Dana pobjede. Ipak, ministri i vlada još vijećaju da li Zeman treba da prisustvuje paradi.

Ispred Kremlja, gdje će paradirati vojnici iz 10 zemalja, ruski vojnici će nositi sovjetske uniforme iz Drugog svjetskog rata a pored njih će biti najnovija vojna oprema ruske vojske, koja se u velikoj mjeri modernizovala poslednjih godina.

(Izvor:Telegraf)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com