Odluka: Klubovi će voditi ABA ligu - Volim Podgoricu

Odluka: Klubovi će voditi ABA ligu

Da li će FIBA prihvatiti transformaciju najavljenu do 5. maja? Na sastanku u Beogradu čelnici ABA lige pristali su da predaju rukovođenje takmičenjem klubovima i to u trenutku kada je započet proces formiranja nove regionalne lige.

Sada je sasvim jasno: Ovakve ABA lige, koja je u privatnom vlasništvu, neće biti naredne sezone!

Ostaje da se vidi samo da li će, na kraju, biti formirano sasvim novo takmičenje, što je ideja koju zastupa FIBA ili će FIBA uvažiti pristanak rukovodstva da aktuelnu ABA ligu prepusti u ruke klubova, koji bi u budućnosti upravljali takmičenjem.

Naime, u ponedjeljak uveče u Beogradu, dan prije početka plej-ofa u sezoni 2014/15, postignut je načelan dogovor između aktuelnih čelnika ABA lige i klubova učesnika da do 5. maja ove godine bude izrađen predlog normativnih akata u cilju transformacije vlasničkih struktura, po ugledu na Evroligu.

A, to znači da sve prelazi u ruke – klubova.

“U cilju unapređivanja ABA lige, podizanju njenog kvaliteta i prilagođavanja potrebama i interesima klubova, na sastanku predstavnika klubova ABA lige sa predstavnicima rukovodstva ABA lige/ABA Sidra d.o.o, održanom 13.4.2015. godine u Beogradu, donijeta je odluka da se do 5. maja 2015. godine izradi predlog normativnih akata u cilju transformacije vlasničke i upravljačke strukture ABA lige/ABA Sidra d.o.o. koja će biti razmatrana na Skupštinama”, saopštila je ABA liga.

“Dogovorene promjene će za posledicu imati dalje unapređenje i modernizaciju ABA lige, u pravcu jačanja pozicije klubova, kao osnovnih nosilaca aktivnosti u ABA ligi. Nova struktura biće napravljena po ugledu na Evroligu, odnosno vlasnička i upravljačka struktura biće u rukama klubova. Usaglašen je novi koncept ABA lige, a od rukovodstva ABA lige se zahtjeva da u saradnji sa renomiranom kompanijom ‘Deloitte’ u najkraćem mogućem roku izradi i prezentira plan transformacije vlasničke i upravljačke strukture.

Plan transformacije biće prezentiran na narednom sastanku Skupštine klubova ABA lige koja će biti održan odmah po završetku plej-ofa, odnosno najkasnije do 15. maja. Takođe, sve promjene moraju da budu završene i primjenjene do početka sezone 2015/16. Odnosno, najkasnije do 15. jula 2015. godine za kada je predviđeno žrijebanje za narednu sezonu.

Predstavnici klubova su konstatovali da je ABA liga dala veliki doprinos afirmaciji i podizanju kvaliteta klubova iz cijelog regiona i košarke uopšte. Kao takva predstavlja apsolutni interes svih klubova. ABA liga je godinama unazad jedini put za učešće klubova iz regiona u najznačajnijim evropskim takmičenjima što je prioritet i u budućem periodu. Sa ciljem daljeg razvoja i unapređenja košarke u regionu, zaključeno je da što prije treba otvoriti pitanje Druge ABA lige kako bi ona mogla da zaživi u što bližoj budućnosti.

Klubovi ABA lige su uvjereni da će nacionalni Savezi podržati transformaciju ABA lige/ABA Sidra d.o.o kako bi sačuvali regionalno takmičenje koje je u zajedničkom interesu košarke u regionu”, navodi se u saopštenju lige.

Pitanje je da li će FIBA uvažiti ovo nastojanje da se sačuva ABA liga, jer se prema nezvaničnim najavama već krenulo u realizaciju sasvim novog projekta. 

Nacionalne federacije iz zemalja bivše SFRJ prošle srede dobile su nalog FIBA da formiraju novo regionalno takmičenje čija bi organizaciona struktura trebalo da bude poznata za manje od mjesec dana. Tada, naime, ističe rok dogovoren od obje strane na sastanku u Ženevi”, pišu “Novosti”.

“Savezi su prionuli na posao, pa je, nezvanično, dogovoreno da sjedište Lige bude u Podgorici, koja je na ‘sredini’ između Srbije i Hrvatske, dvije glavne košarkaške poluge u regionu. Zasad ostaje nepoznato ko će biti prvi čovjek Lige (direktor ili komesar). Prva ideja je bio Dejan Lekić, generalni sekretar Košarkaškog saveza Makedonije, ali sada postoji velika mogućnost da se imenuje neko iz crnogorskog košarkaškog kadra”, navodi se dalje u tekstu.

“Prema predviđenom planu, prvak novog regionalnog šampionata izborio bi direktan plasman u elitno evropsko takmičenje, koje bi u međuvremenu FIBA trebalo samostalno da formira, ili bar da nađe zajednički modus sa Evroligom, što je u ovom trenutku malo vjerovatno. Kako se ne bi ponovo minorizovao značaj domaćih takmičenja, šampioni Srbije i Hrvatske bi imali po jedno mjesto u kvalifikacijama za evropsku elitu. Ukoliko bi se desilo da je šampoion regiona u isto vrijeme i prvak države, u kvalifikacije bi išao nacionalni vicešampion”.

“Još nije poznato kako bi se timovi iz regiona ‘probijali’ ka ostalim evropskim takmičenjima, jer uz Evroligu koja je je glavni kamen spoticanja EKA (vlasnik evroligaškog takmičenja) i FIBA, postoje još Evrokup i Evročelendž. Po nekima su tri kontinentalna takmičenja previše, pa se čeka kraj rata FIBA i Evrolige, da bi se razmotrila mogućnost svojevrsnog spajanja Evrokupa i Evročelendža i na koji način”, zaključuje se u tekstu.

“Dok traje borba nacionalnih saveza za Zapadni Balkan, FIBA i Evroliga vode rat za evroligaške klubove, u kojem se sve češće pominje i dosad nezainteresovana NBA. Navodno, najjača liga na svijetu je spremna da stane na stranu FIBA i ponudi im finansijsku pomoć, na ime razvoja košarke, od koje bi deo bio utrošen za ‘transfer’ najjačih ekipa iz Evrolige. Ipak, sve to zasad treba uzeti sa rezervom, dok zaraćene strane ne otvore karte, jer istorija uči da je često dolazilo do blefova…”, pišu “Novosti”. 

 

 

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com