Home / ŽIVOT + / Ljepota / Prestala da pije kafu na tri nedjelje

Prestala da pije kafu na tri nedjelje

Novinarka sajta byrdie.com je zbog problema sa kožom prestala da pije kafu na tri nedjelje, a rezultati su bili zapanjujući. Prenosimo vam njena zapažanja.

“Ako ste barem jednom bili kod dermatologa, sigurna sam da vam je preporučio da pijete manje kafe ili da u potpunosti prestanete. Dermatolog me je više puta savjetovao da to učinim, ali nisam bila spremna da se odreknem svoje kofeinske zavisnosti. Ali, iz čiste radoznalosti sam odlučila da ne pijem kafu tri nedelje, a u nastavku ću vam ispričati do kakvih sam zapanjujućih rezultata došla.

Sigurno ste barem sto puta čuli nekog kako tvrdi da je odricanje od nekih namirnica doprinjelo boljem izgledu vaše kože. Vrlo često su u pitanju šećer, mliječni proizvodi, pšenično brašno ili kafa. Nebrojeno puta sam od dermatologa čula da će odricanje od kafe da doprinese boljem izgledu moje kože, zato sam odlučila da ukinem svoj jutarnji ritual na nekoliko nedjelja.

Pa, zašto je kafa “krivac”? Ukratko, naučno objašnjeno: kafa ima puno kiseline. Velike doze kisjelog kofeina u kombinaciji sa vašim hormonima, naročito hormonima stresa, utiču na pojačanu masnoću vaše kože. Povrh svega, kafa je diuretik i pospješuje mokrenje, tako da izaziva i dehidraciju. Ja spadam u grupu ljudi koji piju do četiri kafe dnevno, pa sam na sigurnom putu za dehidraciju.

Prije svega, sigurno vas zanima da li mi je nedostajala kafa ujutru tokom tri nedelje? Apsolutno. Nisam očekivala čudo, ali tokom prve nedjelje nije bilo nikakve razlike na mojoj koži lica. Ali, u drugoj nedjelji već su nestajale akne koje su se davno pojavile. Već u trećoj nedelji su nestale i moram da priznam da mi je koža izgledala sjajno.

Proširene pore koje su me odavno mučile izgledale su manje nego ranije. Naravno, koža mi nije bila savršena kao kod Dženifer Lopez, ali odricanje od kafe je najzad počelo da mi se sviđa. Druga promjena koju sam primjetila je – manji nivo masnoće. Oduvijek sam imala nekoliko suvih područja na licu – oko nosa i brade, ali već u trećoj nedjelji moja koža je bila jednakog sastava, što me nateralo da vjerujem da je miješana suvo-masna tekstura kože rezultat dehidracije usljed konzumiranja kafe.

Ipak, moja koža nije postala savršena kao da je “fotošopovana” za tri nedelje, ali da ponovo pokušam, ne bih posrnula na 23. dan eksperimenta zbog ledene kafe. Mada, mislim da ću u potpunosti da se odreknem kafe, a da će i rezultati biti bolji na duže staze.

Mislila sam da ću da se osjećam tromo bez moje dnevne doze kofeina, ali je bilo suprotno (okej, osjećala sam se tromo tokom prva dva dana eksperimenta). Ali, zapravo, želudac mi je reagovao na ledenu kafu koju sam popila. Sada sam ponovo u zoni bez kofeina – vidjećemo koliko će da traje, ali pokušaću da “izguram” četiri nedjelje. Da li ćete mi se pridružiti u “no-coffee izazovu”?”

(Stil)

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com