Treće doba na Balkanu od prvog do prvog - Volim Podgoricu

Treće doba na Balkanu od prvog do prvog

U zemljama Balkana prosječna primanja penzionera su znatno niža od ionako vrlo niskih prosječnih primanja ostalih građana, te stoga većina penzionera nema dovoljno novca ni za osnovne životne potrebe, a kamoli da sebi priušte odmor ili putovanje.

Istraživanje agencije Anadolija je pokazalo da je zajednička briga penzionera kako preživjeti do sljedećeg mjeseca.

U Crnoj Gori je prema podacima Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja u martu 2015. bilo 125.358 penzionera. Podaci pokazuju da je prosječna penzija u našoj zemlji u martu iznosila 273 eura. Najniža penzija iznosi 100 eura, dok je najviša penzija koja je isplaćena u februaru iznosila 2.095 eura.

Drago Marković (69) iz Podgorice, bivši je inžinjer. Svoj radni vijek, kako ističe, proveo je u nekoliko kompanija, a penzionisan je prije dvije godine kao radnik privatne firme za izradu metalne konstrukcije. Njegova penzija iznosi 298 eura. Priča kako mu to nije dovoljno da mjesec dana prehrani sebe i porodicu, kao i da izmiri sve račune.

“Penzija je mala, ali čuo sam da neko prima i 100 eura. Ali kada pogledate da svaki dan imamo poskupljenja, nije dovoljno 300 eura imati penziju. Ja živim sa suprugom. Za ljekove mjesečno potrošimo skoro 30 eura. U zimskim mjesecima nam dođe veći račun za struju zbog korišćenja klime. Nekad to bude i 70 eura. Ako računate da se plaća i telefon, kablovska televizija, održavanje zgrade, to je više od polovine penzije. Za taj ostatak novca kupimo hrane, mada nam i djeca, koja su u inostranstvu, pomognu. Da nije njihove pomoć, bilo bi teško za nas. Ipak, nije lako. Ja se čudim kako neko može da prođe mjesec sa penzijom od 150 ili 200 eura”, kaže Marković.

Jovaš Stanišić (71) iz Podgorice, penzioner je od 2010.godine. U razgovoru za AA ističe da penzioneri sa svojim primanjima teško mogu pokriti sve potrebe koje imaju.

“Ja sam već pet godina u penziji. Radio sam kao novinar u dnevnom listu ‘Pobjeda’. Moja penzija je skoro 500 eura. Međutim, penziju koriste uglavnom ostali članovi porodice. Trenutni iznosi penzija nisu dovoljni za sve potrebe, za lijekove i račune. Šta će tek reći oni koji primaju ispod 200 eura“, rekao je Stanišić napominjući da penzija od 100 eura ustvari nije penzija, već socijalna naknada.

Kad je riječ o BiH, u toj zemlji više od polovine penzionera, tačnije 235.000 njih, prima penziju do 167 eura. Prosječna penzija u BiH iznosi oko 184 eura, dok najviša isplaćena penzija ove godine u BiH iznosi 1.111 eura.

Ništa bolje ne žive ni penzioneri u ostalim zemljama regiona koji jedva uspijevaju da pokriju osnovne životne troškove od mjesečne penzije.

Prema podacima Statističkog zavoda Kosova, 2014. baznu ili starosnu penziju 75 eura primalo je 122.363 penzionera. Penzije iz Fonda za penzionu štednju Kosova primalo je u istom periodu 37.979 penzionera i ta vrsta penzije, koja je za sve ista, iznosi 140 eura mjesečno.

Situacija u kojoj se nalazi većina penzionera u Srbiji nije mnogo u odnosu na ostale zemlje regiona. U toj zemlji prosječna penzija trenutno iznosi oko 193 eura.

U Srbiji je u januaru 2015. bilo 1.741,112 korisnika penzije i prema podacima i izvještaju Republičkog fonda za penzijsko-invalidsko osiguranje (PIO Fonda) prosječna penzija, za sve kategorije, iznosi 193 eura. Najviša penzija isplaćena u Srbiji u januaru ove godine, za profesionalno vojno lice od 45 godina staža iznosila je 820,75 eura, a najniža, za zaposlene i samostalnu djelatnost 110,7 eura.

Prosječna penzija u Hrvatskoj iznosi oko 300 eura, a 70 posto umirovljenika ima penzije manje od ovog prosjeka. Najniža penzija je 111 eura, a najviša oko 1.184 eura.

U Albaniji, u kojoj trenutno ima 494.073 penzionera, najniža penzija iznosi oko 70 dolara, a najviša 189 dolara.

U Makedoniji se trenutno nalazi 295.755 penzionera. Prosječna penzija u zemlji je 202 eura, najniža 120 eura i najviša 1.100 eura.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com