Vujanović: Htio sam da idem u Moskvu, ali je važnija proslava u Podgorici - Volim Podgoricu

Vujanović: Htio sam da idem u Moskvu, ali je važnija proslava u Podgorici

Crnogorski predsednik Filip Vujanović kaže da 9. maja treba da bude u Crnoj Gori i da iskaže poštovanje prema antifašizmu Crne Gore i tome, kako kaže, ne može podrediti ništa, pa ni učešće na vojnoj paradi u Moskvi. To što neće biti na proslavi u Moskvi je potpuno “domaća odluka”, na koju ne očekuje negativne reakcije iz Rusije.

Podsjetimo na Koordinacionom odboru je donesena odluka da Vujanović govori na obilježavnju 70 godina od pobjede nad fašizmom u Podgorici. Zbog toga Vujanović je odlučio da neće prisustvovati vojnoj paradi u Moskvi.

“Svima mora da bude jasno da ja treba da budem u Crnoj Gori, da iskažem poštovanje prema antifašizmu Crne Gore, da učestvujem u obilježavanju 70 godina antifašizma Crne Gore i da tome ne mogu pretpostaviti ništa, pa ni učešće na vojnoj paradi u Moskvi”, saopštio je Vujanović gostujući u emisij “Replika”.

Crnogorski predsjednik je saopštio da je krajem februara dobio pismo SUBNOR-a, u kojem predlažu da se u Crnoj Gori obilježi 70 godina antifašizma, nakon toga je,podsjeća, formiran Koordinacioni odbor.

“Ja sam govorio i na 60 godina obilježavanja pobjede nad fašizmom, na svečanosti u CNP-u”, podsjetio je Vujanović. On kaže da je dužnost predsjednika da bude na obilježavanju jednog tako velikog događaja.

“Ja ne mogu da zamislim da neko u Crnoj Gori smatra da ja treba da budem u Moskvi, a da ne budem u Podgorici”, saopštio je Vujanović.  “Ništa nema ni posebno ni iznenađujuće u odluci da ja budem u Podgorici”, kazao je i podsjetio da je bio na paradi u Moskvi kada se obilježavalo 65 godina pobjede nad fašizmom. 

Predsjednik navodi da je julu prošle godine od ruskog predsjednika Vladimira Putina dobio poziv za učešće na paradi u Moskvi. Mjesec kasnije je Rusiji,  kaže Vujanović, poslao prvi odgovor. 

“Imao sam odgovor koji je bio pozitivan, iskazujući divljenje prema žrtvama Rusije u antifašističkom pokretu… Podrazumijeva se ako se u međuvremenu dogodi nešto što vas obavezuje da ostanete u svojoj zemlji da ćete na odgovarajući način o tome obavijestiti predsjednika koji vas je pozvao i ja sam to naravno učinio i ne vidim da tu ima išta što treba objašnjavati i da je u bilo kom diplomatskom sadržaju napravljen neki propust”, saopštio je Vujanović.

On smatra da Rusija na njegovu odluku neće negativno reagovati jer je “podrazumijevajuće da ja budem u Crnoj Gori”, kazao je Vujanović. Ističe i da je na Koordinacionom odboru apsolutno imao podršku predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića i predsjednika Vlade Mila Đukanovića. Vujanović je takođe istakao da na odluku da ne ide u Moskvu, nije uticao niko iz Evropske unije ili zapadnih centara moći. 

“To je potpuno domaća odluka, odluka poštovanja prema onome što su ratni veterani Crne Gore i antifašisti Crne Gore… To je razlog zbog kojeg ja ostajem ovdje i to je razlog zbog kojeg sam ja uvjeren da će Rusija da razumije da smo imali potrebu da obilježimo u Crnoj Gori nešto što je vrijednost ukupnog antifašizma i da iz Crne Gore poštujemo ono što je Rusija uradila za antifašistički pokret”, saopštio je Vujanović.

Predsjednik očekuje da ćemo do kraja godine dobiti poziv za članstvo u NATO. On vjeruje i da se Rusija neće protiviti ulasku Crne Gore u Alijansu. “Rusija će razumjeti da je suvereno pravo Crne Gore da opredijeli svoje članstvo u NATO”, smatra Vujanović.

Govoreći o predstojećem Kongresu DPS-a, Vujanović je saopštio da bi funkciju potpredsjednika partije prepustio nekome ko će je aktivno obavljati.

“Ja se ponašam kao predsjednik svih građana i ne učestvujem u partijskim djelovanjima”, naveo je Vujanović i dodao da nema ambiciju da zadržava funkciju potpredsjednika DPS-a.  

“Mislim da je sa aspekta djelovanja DPS-a aktivna pozicija tako visokog partijskog funkcionera značajna i tu funkciju treba prepustiti nekome ko bi bio aktivan. Želim da u DPS-u nađu razumijevanja za takav stav”, smatra je Vujanović.

Na pitanje da li će Duško Marković i Mevludin Nuhodžić biti novi potpredsjednici DPS-a, Vujanović je saopštio da se ne bi upuštao u kadrovske procjene.

Vujanović kaže i da koalicija sa SDP-om nije završena i da je cilj te koalicije dobijanje poziva za NATO. On podsjeća na više slučajeva nesklada u odlukama između Vlade i Parlamenta.

Vujanović nije iznenađen odlukom Rojal grupe da odustane od Kraljičine plaže. “Mi ostavljamo utisak partnera koji nije ozbiljan”, kazao je predsjednik i podsjetio da smo ugovor potpisali, a nakon toga odustali od posla. 

Vujanović nije želio da komentariše eventualni samostalan izlazak DPS-a i SDP-a na naredne izbore. “Ja samo smatram da se mora stvoriti harmoničan odnos u funkcionisanju koalicije”, poručio je Vujanović.

Predsjednik kaže da mu je cilj da učestvuje u promociji Crne Gore, te da ne razmišlja o budućem političkom angažmanu.

(RTCG)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com