Za kršenje zakona o strancima poslodavcima kazne do 10 hiljada eura - Volim Podgoricu

Za kršenje zakona o strancima poslodavcima kazne do 10 hiljada eura

Kazne za kompanije, odnosno poslodavce, koji krše Zakon o strancima koji je stupio na snagu 1. aprila, iznose od 500 do deset hiljada eura.

Zakonom su predviđene i kazne za strance od 60 eura do 1,2 hiljade eura.

Novčanom kaznom od hiljadu eura do deset hiljada eura kazniće se za prekršaj poslodavac, odnosno kompanija, ako rasporedi stranca na poslove za koje mu nije izdata dozvola za boravak i rad, odnosno potvrda o prijavi rada.

Istim iznos kazne predviđen je i za poslodavca ako u poslovnim prostorijama, odnosno mjestu rada stranca, nema kopiju dozvole za boravak i rad, odnosno kopiju potvrde o prijavi rada stranca koji kod njega radi.

“Novčanom kaznom od hiljadu EUR do deset hiljada eura kazniće se poslodavac ako o prestanku rada stranca, prije isteka roka važenja dozvole za boravak i rad, ne obavijesti nadležno Ministarstvo, najkasnije u roku od osam dana od dana prestanka rada stranca”, navodi se u Zakonu.

Isti iznos kazne je predviđen i za poslodavca ako zapošljava stranca koji nezakonito boravi u Crnoj Gori.

Dozvola za privremeni boravak i rad radi zapošljavanja i sezonskog zapošljavanja, prema odredbama Zakona, izdaje se strancu koji ispunjava propisane uslove, a kao dokaz o opravdanosti zahtjeva priloži pisanu ponudu poslodavca za zapošljavanje stranca na određenom radnom mjestu.

Poslodavac tu pisanu ponudu može dati nakon dobijanja potvrde od Zavoda za zapošljavanje (ZZZCG) da na evidenciji nema nezaposlenih koje ispunjavaju uslove za angažovanje na poslovima na koje se ponuda odnosi, ili je osoba sa evidencije Zavoda odbila te poslove.

Novčanom kaznom od hiljadu eura do deset hiljada eura kazniće se poslodavac ako je dao pisanu ponudu prije dobijanja potvrde od ZZZCG.

Istim iznosom kazniće se poslodavac ako nije u roku od osam dana od izdavanja dozvole za privremeni boravak i rad, sa strancem zaključio ugovor o radu i prijavio ga na obavezno socijalno osiguranje.

Kazne od tri hiljade eura do pet hiljada eura predviđene su za kompanije koje krše Zakon u dijelu koji se odosi na dovoženje i odvoženje stranaca.

Novčanom kaznom od 500 eura do tri hiljade eura kazniće se za prekršaj kompanija ako, između ostalog, ne provjeri istinitost podataka u putnoj ispravi osobe kojoj pruža usluge smještaja i u prijavi i odjavi boravka policiji da neistinite podatke, kao i ukoliko ne vodi evidenciju o strancima kojima obezbjeđuje smještaj.

Istim novčanim iznosom kazniće se i kompanija ako ne dostavi prijavu, odnosno odjavu elektronskim putem i ako ne podnese prijavu ili odjavu policiji za stranca sa boravkom do 90 dana kojem obezbjeđuje smještaj duže od 12 sati, u roku od 12 sati od dolaska odnosno odlaska stranca.

Predviđene su i kazne za strance i to od 200 eura do 1,2 hiljade eura ako ulazi, boravi i kreće se u Crnoj Gori bez važeće strane putne isprave u koju je unešena viza ili bez važeće strane putne isprave uz koju ima dozvolu za privremeni boravak, za privremeni boravak i rad, odnosno za stalni boravak.

Stranac će biti kažnjen, između ostalog, i ako ne poštuje ograničenje ili zabranu kretanja na određenom području u Crnoj Gori, ne koristi putnu ispravu sa kojom je prešao državnu granicu i boravi u državi suprotno namjeni za koju mu je izdata viza.

Kazna od 200 eura do 1,2 hiljade eura predviđena je za stranca ukoliko nezakonito boravi u Crnoj Gori ili ne napusti njenu teritoriju odmah ili u roku koji mu je određen, ne pridržava se pravila boravka i kućnog reda u prihvatilištu ili ga napusti bez odobrenja i ako ne boravi na određenoj adresi ili se ne javlja redovno policiji u mjestu obaveznog boravka.

Istim iznosom novčane kazne kazniće se stranac ukoliko odbije da na zahtjev ovlašćene službene osobe stavi na uvid ispravu kojom dokazuje svoj identitet.

Strancu se, prema Zakonu, može izreći i zaštitna mjera udaljenja sa teritorije Crne Gore do jedne godine, samostalno ili uz novčanu kaznu.

Novčanom kaznom od 60 eura do 600 eura kazniće se za prekršaj stranac, ako mu je izdata dozvola za privremeni boravak, za privremeni boravak i rad ili za stalni boravak, a policiji ne podnese prijavu boravka u slučaju da u drugom mjestu u Crnoj Gori privremeno boravi duže od osam dana.

Stranac će biti kažnjen i ako ne podnese odjavu boravka policiji u roku od 24 sata prije odlaska iz mjesta boravka.

Novčanom kaznom od 60 eura do 600 eura kazniće se za prekršaj stranac ukoliko ne vrati dozvolu za privremeni boravak, za privremeni boravak i rad i za stalni boravak ako mu je prestala da važi ili je stekao crnogorsko državljanstvo ili se iseljava iz Crne Gore.

(RTCG)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com