Crnogorski građani plaćaju najskuplju struju u odnosu na plate - Volim Podgoricu

Crnogorski građani plaćaju najskuplju struju u odnosu na plate

Građanin Crne Gore za prosječnu platu može kupiti najmanje  struje u odnosu na komšije u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Prema kalkulatorima potrošnje sa sajtova energetskih kompanija u regionu, struja u Crnoj Gori je skoro duplo skuplja u odnosu na Srbiju, a cijena je značajno niža i u oba entiteta BiH. U Hrvatskoj je  skuplja za oko 20 odsto nego u Crnoj Gori, ali je prosječna zarada zapadnih susjeda veća za 55 odsto. 

Kada se u ove kalkulatore unesu podaci o potrošnji u skupoj i jeftinijoj tarifi dobije se konačan iznos računa sa   porezom. Na primjeru potrošnje od 400 kilovata u skupljoj i 200 u jeftinoj tarifi, konačni račun u Crnoj Gori je 61,2 eura. Kada se podijeli sa brojem potrošenih kilovata ispada da je jedan koštao 10,1 cent.  

Potrošač Elektroprivrede Srbije za istu potrošnju  dobiće račun od 4.090 dinara što je 34 eura. To znači da  kilovat košta 5,6 centi.

U Hrvatskoj postoje četiri snabdjevača domaćinstva  koji kupcima nude  različite pakete. Prosječno potrašnja 400 kilovata u skupoj i  200 u jeftinoj tarifi iznosi oko 550 kuna, što je 72 eura.

To znači da je cijena jednog kilovata 12 centi. Neki snabdjevači u Hrvatskoj daju popuste ako potrošač potpiše sa njima ugovor na duži rok ili pređe od drugog snabdjevača kod njih. U Crnoj Gori, BiH i Srbiji ta liberalizacija tržišta nije zaživjela iako je zakonski moguća od 1. januara ove godine.

U Republici Srpskoj se za istu potrošnju dobije račun od 74 konvertibilne marke, što je 38 eura, ili 6,3 centa po kilovatu.

Većinski snabdjevač u drugom entitetu – Federaciji BiH, Elektroprivreda BiH,  značajno je skuplji i ukupan račun iznosi 104 marke ili 53 eura. Kod njih kilovat iznosi 8,8 centi.

Kada se iznosi prosječnih zarada u ovim državama, prema podacima sa sajtova njihovih zavoda za statistiku, podijele sa dobijenim iznosom cijene kilovata, najmanje se može kupiti sa crnogorskom platom 4.782 kilovata.

Iako je prosječna plata u Srbiji manja za 127 eura za nju se može kupiti za trećinu veća količina struje – 6.357 kilovata. 

U Hrvatskoj je cijena duplo skuplja nego u Srbiji, ali kako je i plata za toliko veća ove komšije za prosječnu zaradu mogu kupiti 6.225 kilovata.

Prosječne plate u entitetima BiH su skoro iste, ali u RS za nju mogu kupiti 6.777 kilovata a u FBiH značajno manje 4.931.

(Izvor: vijesti.me)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com