“Bez vas se ne može pisati istorija” - Volim Podgoricu

“Bez vas se ne može pisati istorija”

Ministarka odbrane Milica Pejanović-Đurišić otvorila je danas dokumentarnu izložbu “Bez vas se ne može pisati istorija”, koja je povodom obilježavanja 70 godina od završetka Drugog svjetskog rata organizovana u Nacionalnoj biblioteci Crne Gore “Đurđe Crnojević” na Cetinju. Ministarka je otvarajući izložbu kazala da savremena crnogorska žena potvrđuje svoju ulogu kao stuba porodičnog i društvenog života.

Pejanović-Đurišić podsjetila je na doprinos koje su žene Crne Gore dale kroz istoriju za dobrobit cjelokupnog crnogorskog društva, i poručila budućim generacijama žena da, u novim, savremenim civilizacijskim uslovima svojim znanjem, sposobnostima i vještinama nastave da izgrađuju, mijenjaju i oplemenjuju život na ovim prostorima.

Takođe, ministarka je uvažila simboliku da povodom “Mjeseca ženske istorije”,ona, kao žena ima čast da otvori ovu izložbu,ističući uvjerenje da bi ulozi žena u crnogorskoj istoriji sasvim objektivno i iskreno govorio i svaki naš pripadnik tzv.”jačeg pola”.

“Naša istorija, i to prije svega baš istorija oslobodilačkih bitaka i ratova, upravo predstavlja primjer zjedničkog učešća i žena i muškaraca u izgradnji društva sa jednakim pravima. Emancipatorsko obećanje dato ženama u ratu, ispunjeno je u miru donošenjem Prvog posljeratnog Ustava Jugoslavije 1946. godine kojim su žene, zakonski, stekle ravnopravost”, istakla je ministarka.

Kaže da u savremenom svijetu, u vremenu globalizacije, položaj žene poprima sve veći značaj. Ona je istakla da uz smanjenje ekonomskog potiskivanja žene, jačanjem njene finasijske nezavisnosti, neophodno nastaviti sa što većim učešćem žena u političkom životu, ostvarivanjem ravnomjernije i proporcinalnije zastupljenosti žena u političkim strukturama, parlamentu, izvršnoj i upravnoj vlasti.

U svom izlaganju Pejanović-Đurišić osvrnula se i na sistem odbrane koji je donedavno u Crnoj Gori važio kao sistem rezervisan samo za muškarce. Ona je istakla da Ministarstvo odbrane posebnu pažnju posvećuje ulozi žene u sistemu odbrane i u skladu sa tim razvija i sprovodi politiku rodne ravnopravnosti, sa posebnim akcentom ne samo na povećavanje broja žena u redovima naše vojske, već i na stvaranje kapaciteta i uslova ne bi li i ovaj segment društva učinili atraktivnim za rad kako žena tako i muškaraca.

“U Vojsci Crne Gore trenutno ima šest žena oficirki, 12 podoficirki, 48 žena vojnika po ugovoru i 99 žena civilnih lica na službi u Vojsci, što predstavlja oko 9 odsto na nivou Vojske, dok na nivou sistema odbrane taj procenat iznosi oko 12 odsto”, navela je Pejanović – Đurišić.

Ona kaže da savremena crnogorska žena potvrđuje svoju ulogu kao stuba porodičnog i društvenog života istovremeno se suprostavljajući brojnim pokušajima osporavanja njenog značaja i uloge u društvu.

“Nove generacije žena ne smatraju da sistem i ideologija treba da im omoguće društveni status, već ubiraju plodove onoga što im je dostupno i omogućeno – obrazuju se , zarađuju novac na osnovu svojih znanja i vještina, djeluju samostalno prateći svoja ubjeđenja, što je zasigurno garant da će i buduće generacije imati razloga za organizovanje ovakvih i sličnih događaja”, zaključila je ministrka odbrane.

Na otvaranju izložbe govorli su i direktorka Nacionalne biblioteke Jelena Đurović i ambasadorka SAD u Crnoj Gori Margaret En Uehara.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com