Biljana Medenica, prva Crnogorka na visini većoj od 7.000 metara - Volim Podgoricu

Biljana Medenica, prva Crnogorka na visini većoj od 7.000 metara

Prva ženska ekspedicija sa ukupno osam alpinistkinja, sedam iz Srbije i jedna iz Crne Gore, krenuće sjutra na Himalaje u osvajanje vrha Tarpu Čuli visine 5.663 metra.

Ekpedicija koju čine Andrijana Miletić, Biljana Čegar, Biljana Savković, Jelena Ignjatijević, Branka Bradašević, Biljana Medenica, Vesna Đoković i Sonja Pavlović spremna je za izazove koje ih očekuju, a osvajanje Himalaja trajaće 20 dana gdje će 24 sata dnevno provoditi u ekstremnim uslovima. 

Cilj ovog projekta pod imenom “Nastavi da se penješ i otvori svoj um” je stvaranje uslova za povećanje mobilnosti žena i podizanje svijesti o zaštiti životne sredine. 

“Dugo smo zajedno, spremale smo se posljednjih godinu dana, dobro smo se upoznale i jedva čekamo da krenemo u osvajanje Himalaja. Lično sam bila na tim visinama, ali Himalaji su nešto posebno”, rekla je Tanjugu Branka Bradašević, jedna od iskusnijih među osam članica ekspedicije. 

Jedna od mlađih Sonja Pavlović kaže da se raduje putu na Himalaje, koji su za svakog alpinistu san i izazov. 

“Bila sam na Mon Blanu, ali Himalaju su nešto posebno. Spremne smo da kao tim ispunimo sve što je potrebno i ispunimo cilj. Postoji i mali strah, ali on nas čuva”, rekla je Pavlovićeva. 

Prvu žensku eksprediciju na Himalajima podržala je “Hemofarm” fondacija, zatim Komtrejd grupa, šoping centar Ušće, Iglu sport, Vind partners i Planinarski savez Srbije.

Medenica, prva Crnogorka koja se popela iznad 7.000 metara

Biljana Medenica je prva Crnogorka koja se popela iznad 7.000 metara. Ona je prije četiri godine, na poziv Balkanske planinarske asocijacije, zajedno sa kolegama iz Turske i Makedonije, tokom osvojila Lenjinov vrh, jedan od vrhova na Pamiru u Kirgistanu.

Ona je ranije osvojila Mon Blan (4808 metara), Grand Paradiso (4061), Ararat (5137m), kao i Elbrus na Kavkazu koji je nezvanično najviši evropski vrh.

 

(Izvor: Tanjug/Vijesti.me)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com