VUKSANOVIĆ: Sa ovim porezima mnogi će pobjeći u sivu zonu! - Volim Podgoricu

VUKSANOVIĆ: Sa ovim porezima mnogi će pobjeći u sivu zonu!

Ako se ne uklone suštinski problemi u poslovanju preduzeća, može se očekivati da se jedan dio poslovnih aktivnosti “preseli” u neformalnu zonu, što ne smijemo dozvoliti, kazala je u intervjuu za Pobjedu predsjednica Unije poslodavaca Svetlana Vuksanović.

Vlada je najavila ofanzivu na sivu ekonomiju, što UPCG pozdravlja.

“Pružićemo im svu stručnu pomoć i biti partner od povjerenja ka tom cilju. Borba protiv sive ekonomije i njenih uzročnika je sistemski rad koji treba da djeluje stimulativno na uredne platiše poreskih i drugih obaveza, da počiva na poreskoj disciplini i dobrovoljnom izvršavanju zakonskih obaveza”, kazala je Vuksanović. 

Ona naglašava da je poslovni ambijent daleko od poželjnog, što potvrđuju nelikvidnost preduzeća, problemi u naplati potraživanja, blokada računa, konstantan nedostatak finansija i adekvatne kreditne podrške bankarskog sektora, lokalni porezi, takse i naknade čija brojnost, visina i nepredvidivost značajno otežavaju poslovanje, postojanje sive ekonomije i nelojalne konkurencije…

“Vlada sprovodi određene mjere s ciljem relaksacije privrednog ambijenta i podrške održivosti i razvoju biznisa, ali informacije ukazuju da to još nije dovoljno. Ako težimo povećanju ekonomskih aktivnosti, kreiranju novih radnih mjesta, stabilnom i dugoročno održivom razvoju zemlje, jasno je da preduslov mora biti dugoročna, strateški vođena ekonomska politika koja će graditi okvir za uspješna preduzeća.

U UPCG smo svjesni toga i zato smo rad usmjerili ka pružanju otvorene, partnerske podrške kreatorima politika i donosiocima odluka, nudeći im konkretna rješenja”, istakla je ona.

Poslodavci se žale na visoke kamate i skupe kredite. Vuksanović nije preveliki optimista da će kamate padati u ovoj godini.

“Svjedoci smo da su finansijska sredstva često potrebna za otpočinjanje novog ili održavanje i razvoj postojećeg biznisa u Crnoj Gori veoma skupa. U uslovima restriktivnog finansiranja i podrške preduzećima od strane banaka, IRF je dobar obrazac za prevazilaženje problema”, ocijenila je ona.

Isplaćivanje zarada ili dijela zarada “na ruke” problem je koji se često vezuje za sivo tržište, odnosno za subjekte koji nijesu registrovali svoj biznis i radnike koji nijesu prijavili zaposlenje.

“Obavljajući ekonomsku aktivnost koja nije prijavljena nadležnim organima, oni izbjegavaju troškove po osnovu poreza, ne doprinose BDP-u države, predstavljaju nelojalnu konkurenciju i svojevrsne ,,fantome“ koji su nevidljivi i za zvaničnu statistiku. Na ovo godinama ukazujemo nadležnim, pozivajući ih da uvedu red u ovu oblast. Davanje dijela plate na ruke predstavlja dogovorenu “mjeru kompromisa” na koju obje strane pristaju radi nižih troškova poslovanja i veće neto zarade. Nažalost, tako će biti sve dok se ne krene u suštinsko unapređenje uslova za poslovanje. Iako mi nije namjera da pravdam izbjegavanje bilo koje zakonske obaveze, činjenica je da postojeće opterećenje zarada i rigidno radno zakonodavstvo predstavljaju značajnu biznis barijeru i uzrok su djelimičnog prelaska poslodavaca u sivu zonu”, kazala je ona.

Rješenje je, dodaje ona, smanjenje opterećenja zarada odnosno promjena metodologije po kojoj se vrši preračun neto zarade u bruto. 

(Izvor:Pobjeda)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com