Na današnji dan je rođen Čarli Čaplin - Volim Podgoricu

Na današnji dan je rođen Čarli Čaplin

Na današnji dan 1889. godine rođen je engleski filmski glumac, scenarista, režiser i producent Čarli Čaplin. Karijeru je napravio u SAD, a 1952. emigrirao u Švajcarsku, gdje je umro 1977. Tokom 40 godina snimio 75 kratkih i dugometražnih filmova, a 1972. dobio “Oskar” za životno djelo.

Ser Čarls Spenser Čaplin poznat kao Čarli Čaplin bio je američki filmski režiser, glumac, scenarist i producent britanskog porijekla, jedan od najvećih komičara svih vremena.

Vješto je vladao mimikom i slepstik komedijom.

 Njegove komedije su mješavina vodvilja, pantomime, improvizacije i cirkusa. Jedan je od pionira kinematografije i najvećih sineasta svih vremena.

 Zaslužan je za širenje popularnosti filma i za njegovo priznanje u sferama tradicionalne kulture. Njegov izvorni humanizam formiran u periodu teške mladosti izražen je u liku dobroćudne skitnice Čarlija čija je dobrota prema okolini srazmjerna njenim zlim namjerama. Učinio je da svima postane jasna snaga filmskog govora i njegova moć u afirmaciji univerzalnih i trajnih ljudskih vrijednosti.

 Napustivši Sjedinjene Države od 1952. je živio u Evropi, uglavnom u Švajcarskoj. U tom periodu je ostvario mali broj svojih zamisli. U Sjedinjene Države se vratio 1972. godine jer je nagrađen Oskarom za životno djelo. Dobitnik je Oskara za najbolju muziku za film Svjetlosti pozornice iz 1973. godine, i dva počasna Oskara. Njegovim najpoznatijim filmom se smatra Veliki diktator iz 1940.

 Američki filmski institut ga je stavio na deseto mjesto na listi 100 najvećih glumaca dvadesetog vijeka. Čarli Čaplin je jedno od najprepoznatljivijih lica u istoriji filma. Najveća je filmska zvijezda do kraja dvadesetih godina dvadesetog vijeka.

(Izvor: dnevno.rs)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com