Home / NOVOSTI / Ekonomija / Pokret za neutralnost: NATO šteti CG ekonomiji

Pokret za neutralnost: NATO šteti CG ekonomiji

NATO integracije mogu samo da štete Crnoj Gori u ekonomskom smislu, kazao je koordinator za ekonomiju Pokreta za neutralnost Nebojša Popović.

“Na nesreću, stvarnost i empirija nedvosmisleno potvrđuju da razvojni koncept baziran na stranim investicijama nigdje u svijetu nije donio nikakav boljitak i benefite zemljama u kojima je primijenjen. A sasvim sigurno uvijek i svuda rezultirao je daljim povećanjem nezaposlenosti, raslojavanjem i siromašenjem dominicilnog stanovništva”, navodi se u saopštenju Popovića.  

Prema njegovim riječima NATO nije ništa ništa drugo do gvozdena pesnica ideologije neoliberalizma, koncepta baziranog na predatorskom kapitalizmu, koji jedino ima za cilj otimanje i kontrolu resursa suverenih država.

“ Utoliko, u operativnoj ravni, NATO moramo posmatrati kao par exelance instrument tvrde moći vodećih multinacionalnih korporacija (u prvom redu onih iz SAD-a), i njegova isključiva uloga je nasilno nametanje ideje neoliberalizma. Zapravo, NATO stupa na scenu tek onda, kada instrumenti meke moći ubjeđivanja i disciplinovanja država ne pokažu željene rezultate”, navodi se u saqopštenju.

U finalu, sukob na liniji NATO-Rusija i opadanje privredne saradnje između Evrope i Rusije u doglednoj budućnosti najavljuju ozbiljnu ekonomsku krizu na evropskom tlu. Zbog svega navedenog, Pokret za neutralnost Crne Gore smatra da je najbolji put za Crnu Goru  nemiješanje u globalni sukob koji slijedi, i ostavljanje prostora za privrednu saradnju i povezivanje sa svim potencijalnim partnerima. 

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com