ZORICA ZAVODI RED: Obustavljene povlastice za putovanja, “putovali” i mrtvi! - Volim Podgoricu

ZORICA ZAVODI RED: Obustavljene povlastice za putovanja, “putovali” i mrtvi!

Kao što je i obećala, nova ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević krenula je u oštar obračun sa brojnim zloupotrebama koje su se dešavale u ovom resoru. Nakon što su smijenjeni direktori nekoliko opštinskih centara za socijalni rad, krenulo se u detaljan “pretres” finansija, a kako izgleda, biće dosta posla.

Neće biti lako iskorijeniti “navike” zloupotrebe novca namijenjenog najsiromašnijim i najugroženijim kategorijama, koji je često završavao u džepovima imućnih. 

Ministarstvo rada i socijalnog staranja obustavilo je, do završetka kontrole, isplatu povlastica za putovanja za mart ove godine licima koja koriste tuđu njegu i pomoć i ličnu invalidninu, zbog sumnji u zloupotrebe, piše Pobjeda.

Povlastice se odnose na prevoz ovih lica koji plaća država, kako za nosioca prava tako i pratioca, budući da se radi o osobama koje ne mogu putovati bez pratnje.

Za mart, kako saznaje Pobjeda, Ministarstvu rada i socijalnog staranja stiglo je na naplatu čak 357.000 eura po osnovu korišćenja povlastica za putovanja. Ako je vjerovati dokumentaciji na osnovu koje se traži isplata po osnovu povlastica, mahom su putovali devedesetogodišnjaci, a omiljena destinacija im je bila Gusinje. Gradić u blizini granice sa Albanijom vjerovatno nije najpogodnija destinacija za oporavak, ali je svakako najdalja i naknade za putovanje su najveće. Te će detalje utvrditi kontrola Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Kako god, suma koja se izdvaja u te svrhe nije tako mala: prošle godine je za isplatu povlastica za putovanja iz budžeta otišlo više od 1,7 miliona eura. Pobjeda saznaje da će Ministarstvo rada tražiti da se provjeri na osnovu čega Inturs izdaje potvrde licima koja koriste tuđu njegu i pomoć za putovanja sopstvenim vozilom. Takvih potvrda Inturs je za prva tri mjeseca ove godine izdao 10.000 eura i svaku naplatio dva eura. Ministarstvu, naime, nije dostavljena ni jedna potvrda koju prati autobuska ili vozna karta.

Sumnju u zloupotrebe izazvao je nagli skok troškova na ime povlastica za putovanja, naročito u februaru i martu ove godine, kao i rast troškova, odnosno nakon što je ministrica rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević javno saopštila da je u pripremi novi pravilnik o povlasticama.

Kontrola Ministarstva rada i socijalnog staranja pokazala je da je tokom prošlog mjeseca bilo korisnika lične invalidnine i tuđe njege koji su putovali čak 12 puta. Omiljena destinacija korisnika ovih socijalnih davanja iz Podgorice je Gusinje, a iz Rožaja Herceg Novi. Razlog nije teško pogoditi to su relacije koje su najskuplje. Povlastice za putovanja do Gusinja iznose 12 eura u jednom pravcu. Isto toliko dobija i lice koje je pratilac. Dakle, za svaki put do Gusinja i povratak u Podgoricu resorno ministarstvo treba da izdvoji 48 eura. Iz Podgorice je za Gusinje od januara do kraja marta putovalo 998 lica koja koriste ličnu invalidninu i tuđu njegu i pomoć.

Korisnika tuđe njege i pomoći u Crnoj Gori je oko 8,5 hiljada, a ličnih invalidnina oko dvije hiljade. Pravo na njegu i pomoć imaju “korisnici materijalnog obezbjeđenja kojima je zbog trajnih zdravstvenih promjena ili starosti potrebna stalna njega i pomoć drugog lica za obavljanje osnovnih životnih potreba, zatim korisnici lične invalidnine i lica sa teškom tjelesnom, mentalnom i senzornom ometenošću kojima je potrebna stalna njega i pomoć drugog lica za obavljanje osnovnih životnih potreba“. Visina njege i pomoći drugog lica iznosi 63 eura mjesečno.

Pravo na ličnu invalidninu imaju lica kod kojih je nesposobnost za samostalan život i rad nastala prije navršene 18. godine života. Visina ovg socijalnog davanja je 109 eura mjesečno.

Kontrola Ministarstva rada i socijalnog staranja pokazala je da povlastice za putovanja redovno koristi oko trideset odsto jednih te istih lica. Odnosno, na ta lica se pozivaju oni koji traže povlastice.

Članovi komisije za kontrolu povlastica za putovanja, koju je formiralo Ministarstvo, kako saznaje Pobjeda, pozvala je one koji najčešće putuju i otkrila da mnogi ne znaju da su putovali, kao i da među zahtjevima za plaćanje povlastica ima i lica koja više nijesu među živima.

Kako saznaje Pobjeda, u ovaj posao, odnosno zloupotrebu prava na povlastice uključen je jedan broj nevladinih organizacija koje se uglavnom bave zaštitom lica sa invaliditetom, kao i službenika centara za socijalni rad, tako da nije isključeno da se u ovu priču uključi i policija i istražni organi.

(PVP/Pobjeda)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com