Od jeseni komunalci sa lisicama i pendrecima! - Volim Podgoricu

Od jeseni komunalci sa lisicama i pendrecima!

Komunalni policajci u novim uniformama, sa službenim palicama i lisicama u Podgorici će se pojaviti do kraja godine, saopštio je Goran Janković, načelnik Komunalne policije. Sredstava prinude koristiće se na osnovu Zakona o komunalnoj policiji čija će primjena početi od septembra.  

Janković navodi da opremu i sredstva prinude još nijesu nabavili jer čekaju da Ministarstvo unutrašnjih poslova donese pravilnik koji će definisati kako će uniforme izgledati. 

“Zakon o komunalnoj policiji je usvojen pred kraj prošle godine, a rok za primjenu zakona je devet mjeseci. U tom periodu lokalne samouprave moraju da sprovedu sve obaveze u dijelu donošenja podzakonskih akata. Mi smo u finalnoj fazi donošenja podzakonskih akata. Takođe, čekamo da MUP završi pravilnik koji će definisati kako će izgledati uniforme komunalnih inspektora da bismo krenuli u proceduru njihove nabavke”, rekao je Janković, prenosi Dan.

Janković dodaje da će po novom zakonu dobiti šira ovlašćenja koja u većini slučajeva primjenjuju službenici Uprave policije. 

“Od svih tih ovlašćenja bih istakao da će komunalni policajci imati ovlašćenja da daju upozorenja, izdaju usmena naređenja, utvrđuju identitet, lišavaju slobode počinioca prekršaja. Takođe će imati ovlašćenje da zaustavi i privremeno isključi iz saobraćaja, pregleda predmete i privremeno oduzima predmete, primijeni video nadzor i upotrebu fizičke snage, palica kao i sredstva za vezivanje. To su najveća ovlašćenja koja dobija Komunalna policija”, saopštio je Janković. 

Načelnik Komunalne policije Goran Janković dodaje da će se primjenom Zakona o komunalnoj policiji uprostiti procedura koja je do sada pravila problem inspektorima na terenu.

“Primjerom ovog zakona će se poboljšati komunalni red, riješićemo problem vanpijačne prodaje i nelegalnog odlaganja otpada”, rekao je Janković. 

Prvi čovjek Komunalane policije navodi da će komunalni policajci morati proći rigoroznu obuku da bi mogli sprovoditi ovlašćenja koja im daje novi zakon. 

“Ovim zakonom i određenim pravilnikom je definisana obuka koja će biti rigorozna i koju neće biti lako proći. Sastoji se iz psihofizičkog dijela. Obuku će najverovatnije sprovoditi Policijska akademija. Koliki će biti broj komunalnih policajaca ne znamo još. U Komunalnoj policiji sada radi 83 službenika, od čega je određeni broj komunalnih inspektora, dok je preostali dio službenici koji su zaposleni u pravnoj službi”, naveo je prvi čovjek Komunalne policije. 

On je dodao da će kroz medije, putem flajera ili predavanja upoznati građane sa novim ovlašćenjima. 

“Upoznaćemo način na koji treba da postupaju prilikom kontrole, šta su obaveze njihove a šta komunalnog policajc”, rekao je Janković.

Načelnik Komunalne policije navodi da će se sila moći primjenjivati samo u krajnjem slučaju. 

“Postoji redosled ovlašćenja koja treba da se primjenjuju da bi se došlo do upotrebe službene palice. Građani mogu da podnesu žalbu ukoliko komunalni policajac prekorači ovlašćenja”, navodi Janković.

 

(foto:budiodgovoran.me)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com