Home / NOVOSTI / Zanimljivosti / DJEVOJČICA ZAMRZNUTA: Na -196°C čekaće otkriće lijeka za tešku bolest!

DJEVOJČICA ZAMRZNUTA: Na -196°C čekaće otkriće lijeka za tešku bolest!

Dijete koje je tek prohodalo postaće najmlađa osoba ikad kriogenički zamrznuta u nadi da će jednog dana biti oživljena, piše news.com.au.

Odluka o zamrzavanju je došla ranije ove godine nakon što je dvogodišnja Matheryn Noavaratpong maknuta s aparata za održavanje života na kojima je završila zbog terminalnog raka na mozgu. Djevojčici je rak dijagnosticiran nakon što su je roditelji, inače oboje lijekari, hitno dovezli u bolnicu u Bangkoku jer se nije probudila.

Lijekari su otkrili tumor na mozgu veličine jedanaest centimetara te su operacijom uklonili polovinu. Nakon operacije roditeljima je rečeno kako djevojčica ima vrlo male šanse buđenja iz kome. Međutim, njenom je ocu Sahatornu Naovaratpongu ubrzo javljeno kako je povratila svijest.

 – Odlučili smo se boriti s rakom – izjavio je Naovaratponga.

Idućih par mjeseci djevojčica je prošla brojne operacije u kojima joj je odstranjeno 80 posto lijeve strane mozga. Iako su preduzeli sve što su mogli, rak se proširio na cijeli Matheryn mozak.

– Shvatili smo da smo došli do kraja. Okružena porodicom i rođacima, igrali smo se s njom i držali je prije nego što smo je skinuli s aparata – kazao je Naovaratponga.

Prije donošenja odluke, porodica je kontaktirala Alcor Life Extension Foundation (Alcor organizacija za produženje života), jednu od najvećih organizacija koja pruža krio-zamrzavanje.

Aaron Drake, načelnik hitne službe, izjavio je kako je organizacija prihvatila Matheryn za pacijenticu.

– Nadali smo se da će djevojčica biti prebačena u tu bolnicu što prije, no stanje joj se pogoršalo. Disanje je postalo otežano brže no očekivano pa je morala završiti na aparatima – objasnio je Drake.

Lijekarii su odstranili perfusion Matheryn mozak te ga pohranili u spremnik ohlađen tečnim azotom i izolovan vakuumom dok je njeno tijelo zamrznuto. Matheryn će ostati u tom stanju do otkrića lijeka i medicinske tehnike za njezin potpun oporavak.

– Iako je bilo vrlo naporno isplanirati sve to logistički, zadovoljni smo s rezultatima. Njezino je tijelo sada na čuvanju u Arizoni i samo čekamo dolazak novih tehnologija – zaključio je Naovaratponga.

(Jutarnji.hr)

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com