DURMITOR biser Crne Gore, Tara mamac za turiste - Volim Podgoricu

DURMITOR biser Crne Gore, Tara mamac za turiste

U Nacionalnom parku Durmitor pripremaju se za ljeto, na rijeci Tari počela sezona splavarenja, dok su cijene usluga na prošlogodišnjem nivou.

Na Durmitoru se preplići zuma i ljeto, zimska i ljetnja turistička sezona. I dok je najveći dio durmitorskog područja još pod debelim sniježnim pokrivačem na obalu rijeke Tare stigli su prvi turisti. A da ovaj NP, pod dvostruko UNESCO-ovom zaštitom ima šta da ponudi turistima, potvrdio je i ugledni britanski list “GArdijan” koji ga je uvrstio u deset najljepših parkova Evrope.

U NP Durmitor to priznanje raduje, ali i obavezuje. 

“Priznanje čitalaca uglednog britanskog “Gardijana” znači nam mnogo, prije svega kao jedna potvrda kvaliteta, kao dokaz da je NP Durmitor turistički brend Crne Gore, posebno što je došlo od čitalaca koji vole, poznaju i cijene prirodu i koji su kazali da je potpuno nevjerovatno sa kakvim vrijednostima Durmitor raspolaže i da nigdje u svijetu nijesu vidjeli na tako malom prostoru skoncentrisane takve ljepote”, kaže direktor Parka, Tomo Pajović i ističe da priznanje obavezuje da se još više napora uloži u pravcu zaštite prirode kao i poboljšanja kvaliteta ponude. 

A ponuda će i ove godine biti raznovrsna, prije svega kroz programe aktivnog odmora: planinarenje po masivu Durmitora, vožnja čamcima i kajacima po Crnom jezeru, biciklizam, džip ture oko Durmitora i splavarenje Tarom. 

Pripreme za ljeto su počele, prvenstveno u kanjonu Tare, jer je ostatak NP Durmitor još pod snijegom, gdje se čisti i uređuje prostor oko rijeke. 

Splavarenje na Tari je već počelo. 

“Od 15. aprila počela je sezona splavarenja, imali smo prve raftere. Najave su dobre, imamo 120 Francuza najavljeno za 24. april što znači da je sezona uveliko počela”, kaže direktor Pajović. 

Rani početak sezone splavarenja dobar je znak i za splavare sa Tare. Splavar Goran Leković sa optimizmom gleda na sezonu.

“Splavarenje je krenulo, svakodnevno niz rijeku spuštaju se čamci ili kajaci. Ja danas imam sedam gostiju iz Velike Britanije. Najave za ljeto su dobre. Kao i predhodnih sezona očekujem masovni dolazak turista iz Izraela ali i goste iz cijelog svijeta, za Taru ne treba brinuti, ona je mamac za sve i sigurno će biti dobra sezona”, kaže Leković i napominje da je ovih dana zbog ogromnog snijega u planinama vodostaj Tare povećan ali da se može bezbjedno splavariti. 

U NP Durmitor očekuju da će ove sezone premašiti prošlogodišnji rezultat od 110.000 posjetilaca.

(Izvor: rtcg/Senka Popović, Radio Crne Gore)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com