MANS: Uredba o naknadi za gorivo neustavna - Volim Podgoricu

MANS: Uredba o naknadi za gorivo neustavna

Donošenjem uredbe kojom se propisuje posebna naknada za gorivo, Vlada Crne Gore je prekoračila svoja ustavna ovlašćenja i uvela dažbine koje nisu propisane niti jednim zakonom, zbog čega će MANS početkom sedmice Ustavnom sudu podnijeti inicijativu za ocjenu ustavnosti sporne vladine uredbe.

“Naime, u članu 142. Ustav Crne Gore propisuje da se ‘porezi i druge dažbine mogu uvoditi samo zakonom’, a kako naknada za izgradnju autoputa i reprezentativni sport predstavlja javni prihod, odnosno prihod budžeta, jasno je da se ona mogla uvesti jedino donošenjem posebnog zakona koji bi morao biti verifikovan u Skupštini Crne Gore”, saopšteno je iz MANS-a.

Umjesto toga, obaveza plaćanja ove naknade je, kako navode iz te NVO, donijeta jednostranom uredbom Vlade Crne Gore kako bi se što je više moguće limitirala javna diskusija po ovom pitanju i u potpunosti izbjegla provjera  opravdanosti takve odluke u crnogorskom parlamentu.

Pored toga, ovom spornom vladinom uredbom je propisano da ona stupa na snagu danom objavljivanja, što je suprotno ustavnom principu da zakon, drugi propis i opšti akt stupa na snagu najranije osmog dana od dana objavljivanja, a da izuzetno kada za to postoje razlozi utvrđeni u postupku donošenja, zakon i drugi propis može stupiti na snagu najranije danom objavljivanja”, istakli su iz MANS-a.

(RTCG)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com