Otkazan poziv Tačiju da dođe u Beograd - Volim Podgoricu

Otkazan poziv Tačiju da dođe u Beograd

Omladinski odbor za obrazovanje opozvao je danas poziv Hašimu Tačiju za učešće na konferenciji Evropske integracije Zapadnog Balkana: Zajedno možemo bolje, 24. aprila u Beogradu, saopšteno je iz tog odbora.

Iz tog odbora tvrde da su to uradili pod pritiskom i prijetnjama koje su im, kako kažu, upućene prethodnih dana, a koje oni shvataju vrlo ozbiljno.

Navode da imaju povjerenje da će nadležne institucije svoj posao raditi odgovorno i da će postupati po podnijetim krivičnim prijavama.

“Otkad je u medijima objavljena radna verzija agende trpjeli smo snažne političke pritiske i prijetnje različitih organizacija i pojedinaca u namjeri da do najavljenog susreta ne dođe”, navodi se u saopštenju.

Tvrde i da razumiju da je prerano za ovakav vid susreta, te da im je žao zbog propuštene prilike da se pošalje jaka poruka o potrebi da zemlje u regionu čvrsto sarađuju na putu evropskih integracija.

Ideja ovog programa, kako se navodi, bila podsticanje multi-perspektivnog pristupa diskusijama o temama koje su od suštinske važnosti za sve zemlje zapadnog Balkana.

“Smatramo da je razmjena iskustava među profesionalcima porijeklom iz regiona neophodna jer je preduslov za bolju integraciju u EU strukture. Do susreta ministara u Beogradu neće doći, ali tokom predviđenog panela Omladinski ambasadori pomirenja još jednom će pokazati šta je dobar primjer regionalne saradnje – susreli se oni u Beogradu, Skoplju, Sarajevu, Prištini ili negdje u Evropi”, stoji u saopštenju.

Navodi se da su pozivnice otkazane i ministrima spoljnih poslova Srbije, BiH i Makedonije.

“Odluku da povučemo pozive ministrima donijeli smo nakon višečasovnih konsultacija jer se cijela negativna kampanja i konotacija koju je ova konferencija dobila, kosi sa našim radom i programima. U istom trenutku, ovo ni na koji način ne utiče na održavanje konferencije koja je mnogo više od pojedinačnih govornika i na kojoj ćemo predstaviti rezultate dosadašnjeg rada”, kažu iz Omladinskog odbora.

Napominju da su trogodišnjeg programa radili sa mladim liderima na suočavanju sa prošlošću i njenom prevazilaženju mirnim putem, te da su tom prilikom isticali značaj nenasilnog rješavanja konflikata i izuzetnu vrijednost međusobnog poštovanja, dijaloga i saradnje.

To će, kažu, raditi i ubuduće kroz njihove programe, kako bi budući donosioci odluka bili senzibilisani za teme pomirenja i radili na zajedničkom nastupu pred evropskim institucijama za boljitak svojih građana jer zajedno sasvim sigurno možemo bolje i više.

(Blic)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com