Preminuo Husein Bato Dukaj - Volim Podgoricu

Preminuo Husein Bato Dukaj

U Beogradu je, poslije kraće i teške bolesti, u 56. godini preminuo Husein Bato Dukaj, prvi diplomirani reditelj crnogorske Televizije.

Husein Bato Dukaj završio je Fakultet dramskih umjetnosti u Beogradu 1985. i iste godine započeo plodan stvaralački angažman u TVCG.

Iza Bata, za tri decenije rada u kulturno-umjetničkom, dječjem i dokumentarnom programu, ostale su emisije neprolazne vrijednosti, u različitim žanrovima televizijskog stvaralaštva.

Ostaće upamćen po dokumentarnim emisijama, dječijim festivalima koje je i osnivao i režirao, ali prije svega po serijalima “Suncokrili”, “Šareni autobus”, “Isčašene bajke”, “Na vrhovima prstiju”, “Magična scena”, “Sjećanja”, “Mali veliki” – dirljiva svjedočanstva o svijetu napuštenih mališana, igranom filmu “Mali veliki” i stotinama drugih ostvarenja, kroz koja je iskazao svoje umjetnički entuzijazam i umijeće.

Pored više međunarodnih priznanja, nerazdvojni kreativni tim Dragan Radulović i Husein Bato Dukaj nagrađivan je na jugoslovenskim televizijskim festivalima.

Snažan autorski pečat ostavio je gradeći mostove kroz brojne emisije Redakcije za manjine.

Dokumentarni serijal “Crnogorci u Latinskoj Americi” posljednji je veliki projekat u kojem je učestvovao.

Osobenim stvaralaštvom oplemenio je djetinjstva crnogorskih mališana, a svojim vedrim duhom kolege koje su imale privilegiju da rade sa njim.

 

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com