PO BABU I STRIČEVIMA: Preko 180.000 eura dodijeljeno mimo javnih konkursa - Volim Podgoricu

PO BABU I STRIČEVIMA: Preko 180.000 eura dodijeljeno mimo javnih konkursa

Crnogorske opštine su u toku 2014. godine nevladinim organizacijama dodijelile ukupno 439.540.42 eura, u odnosu na 502.000 eura  koliko je bilo planirano opštinskim budžetima, saopšteno je iz Centra za razvoj nevladinih organizacija CRNVO.

Od ovog iznosa lokalne samouprave su dodijelile  255.185.50 eura na osnovu Odluka o raspodjeli sredstava za projekte pristigle putem konkursa,  dok je na osnovu drugih pravnih osnova, uglavnom odluka predsjednika opština  dodijeljeno 184.354,92 eura, dakle, gotovo polovina sredstava dodijeljena je po drugim pravnim osnovima, kaže se u saopštenju. 

“Dodjela sredstava za projekte NVO mimo konkursa, a na osnovu odluke predsjednika predstavlja  uspostavljanje nedopustive i  netransparentne prakse, bez utvrđenih kriterijuma i uslova.  Ovakva raspodjela  podrazumijeva  da predsjednici opština sami biraju kome ce dodijeliti sredstva poreskih obveznika. Takav pristup ne samo sto predstavlja kršenje  propisa  vec ima ozbiljne posljedice  po dalji razvoj nevladinog sektora u Crnoj Gori. Na ovaj način lokalne vlasti kreiraju grupe privilegovanih organizacija u crnogorskim opštinama”, navode iz CRNVO-a.

Kako dodaju, ovako se loša praksa koju nerijetko ima i crnogorska  Vlada prenosi na lokalne samouprave,  a iznos koji je u 2014. godini ovako raspodijeljen već predstavlja  prijetnju da se kreira paralelni, nezakonski sistem finansiranja i podrške  projekata NVO iz javnih fondova. 

Oni tvrde je raspodjela mimo konkursa sprovedena u svim crnogorskim opštinama . 

“U pet  crnogorskih  opština Bar, Kolašin, Nikšić, Pljevlja i Prijestonica Cetinja ovo je bio i jedini vid raspodjele  Na ovaj način najveća sredstva dodijelile su opštine Nikšić-10 020,00 eura i Prijestonica Cetinje-8 550,00 eura, Pljevlja- 4 985,00 eura. U preostalim opštinama, sredstva su se dodjeljivala i po osnovu konkursa i po odluci predsjednika. U nekima od njih, sredstva koja su dodijelili predsjednici iznosila su vise od sredstava podijeljenih po osnovu konkursa; Herceg Novi- 63.000 eura;  Plužine-13 572,51 eura i Danilovgrad-  9 276,57 eura”, podaci su CRNVO-a.

Ovakav odnos lokalnih samouprava prema finansiranju projekata nevladinog sektora evidentan je primjer  netransparentnog i neodgovornog upravljanja lokalnim budžetima, te je stoga neophodno utvrditi odgovornost za ovakve odluke i što hitnije u svim opštinama precizno definisati procedure dodjele sredstava koje ce obezbijediti i javnost procesa  i svrsishodnu namjenu sredstava poreskih obveznika.  

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com