TAKSISTI U PANICI: U region stiže Uber! - Volim Podgoricu

TAKSISTI U PANICI: U region stiže Uber!

Uber, kompanija koja putem android aplikacije nudi alternativu klasičnom taksiju, planira da krajem maja počne poslovanje u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i ostatku regiona.

Srpski taksisti, koji već muku muče sa konkurencijom nelicenciranih taksi prevoznika, najavljuju proteste ako sada u zemlju dođe nova konkurencija u liku američke firme Uber, koja putem mobilne aplikacije spaja putnike s najbližim slobodnim vozačima – i to po cijeni vožnje znatno jeftinijoj od klasičnog taksija.

Nakon Bukurešta, Beča i Varšave, Uber uskoro otvara podružnice u Zagrebu, Beogradu i ostatku regiona. Zvanični početak rada ove službe u Hrvatskoj treba da bude najavljen na konferenciji OMGcommerce, koja će se održati 4. maja u Zagrebu, navodi se u tekstu Netokracije.

Predsjednik Udruženja Radio taxi Zagreb Jozo Kovačević rekao je za Tportal da će se njihovi članovi “boriti svim silama protiv Ubera”.

Da biste bili legalan taksista treba vam hrpa papira, automobil određenih performansi i oko 20.000 do 30.000 eura da počnete posao, a sad će da vam ga uzme neka aplikacija, izjavio je Kovačević i dodao da to neće dopustiti.

Netokracija prenosi da “ni srpski taksi vozači nijesu nimalo pozitivno reagovali na pitanje o dolasku Ubera u Beograd”, koji je poznat i kao “ubica tradicionalne taksi usluge”.

U Italiji su prijetili voditeljki lokalne Uberove službe, a u mnogim državama je dolazilo ne samo do sukoba s legislativom tih država (Njemačka je nedavno zabranila Uber), već i fizičkih sukoba taksista i Uberovih vozača.

Uber će, kad dođe u Zagreb, Beograd, Ljubljanu ponoviti strategiju koja im se pokazala uspješna širom svijeta, pa tako i u srednjoj i istočnoj Evropi.

Firma, čije su usluge poznate u preko 200 gradova iz 55 zemalja svijeta, sa kapitalom od 2,8 milijardi dolara, toliko je efikasna u namjeri da razne taksi i prevozne službe zamijeni globalnom mrežom svojih Uber vozila, da se očekuje da će do kraja 2015. ostvariti više od 10 milijardi dolara prihoda.

Šta je u stvari Uber?

Kompanija postoji četiri godine, a njena vrijednost se već procjenjuje na 3,5 milijarde dolara.

U kompaniju je Google dosad investirao oko 250 miliona dolara, a njen pokretač Trejvis Kalanik je na ideju o aplikaciji došao tako što je poslije jednog sastanka neuspješno pokušavao da pronađe taksi. On je onda napravio aplikaciju koja svima omogućava da budu “taksisti”.

Kako radi Uber? Potencijalni “taksista” sa vozilom se prijavi na Uber sajt, i kompanija provjerava da li vozilo i vozač odgovaraju standardima. S druge strane je korisnik, koji preko aplikacije na svom mobilnom telefonu određuje odakle dokle se vozi, kojim vozilom, a aplikacija mu sa računa platne kartice onlajn skida iznos vožnje.

Cijena vožnje nije fiksna, zavisi od raznih parametara – brzine vožnje, udaljenosti, vremena provedenog u vozilu, doba dana ili godine (skuplje je u špicu, za praznike, kada je vanredna situacija…). Od tog iznosa 20 do 35 odsto ide Uberu, a ostatak vozaču.

Uglavnom, u normalnim uslovima, vožnja Uberom je oko 25 odsto jeftinija od vožnje taksijem za istu udaljenost.

Vožnja je jeftinija jer Uber državi u kojoj radi, osim SAD gdje je registrovan, ne plaća porez. Kada od taksi cijene odbijete poreze i doprinose, cijena je ista. Drugim riječima, taj dio vaše vožnje koji ne platite, plaćaju svi ostali poreski obveznici.

Upravo to je najvažniji razlog zbog kojeg su Uber zabranili u mnogim gradovima u EU ali u SAD.

Što se tiče taksista u Glavnom gradu Crne Gore, ne moraju da brinu. Od njih ni gradski prevoz nije jeftiniji!

 

(Volim Podgoricu/netokracija)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com