Naučite djecu da podnesu poraz - Volim Podgoricu

Naučite djecu da podnesu poraz

Potpuno je normalno da dijete bude razočarano kada doživi poraz u nečemu za šta je naporno radilo, kao što je izgubljena utakmica za koju je treniralo, ali je važno da ga naučite da prihvati poraz, bez osjećanja ogorčenosti ili smanjenog samopoštovanja.

Dijete, koje ne nauči da dobro prihvata poraz, imaće problema u uspostaljanju prijateljstava i frustrirano zbog neuspjeha. Evo nekih načina na koje možete ublažiti neuspjeh:

– Igrajte na kartu empatije kod djeteta

U ovom uzrastu dijete počinje da razvija sposobnost da se postavi na tuđe mjesto. Sada razumije da može da povrijedi osjećanja djece sa kojima se igra, ukoliko se ljuti kada ne pobjeđuje. Pitajte dijete kako bi se osjećalo ako bi se neko ljutio kada ono uradi nešto zbog čega je ponosno. Objasnite djetetu da je u redu da bude tužno zato što je izgubilo, ali da treba da pokuša da ne povrjeđuje druge zbog toga.

– Igrajte timske igre

Igre, koje nisu takmičarskog duga, eliminišu pobjedu i poraz kao kategoriju i pomažu djetetu da uči kako da postane timski igrač. Pokušajte da se igrate dobacivanjem balona ili nešto slično. Kako djeca odrastaju moraće da igraju u timu i postižu zajednički cilj, a timske igre su odličan početak za navikavanje na to.

– Stavite naglasak na napor, vještinu i zabavu

Objasnite djetetu da nije bitno da li pobjeđuje ili gubi, već je bitno kako igra. Vaš posao je da dovedete dijete do toga da ovo shvati. Kada se igra sa drugom djecom nemojte pitati dijete da li je pobijedilo, već ga pitajte da li se lijepo provelo. Pohvalite ga za sve što uradi dobro, bez obzira koliko to malo bilo. Što više dijete usmerite da razmišlja o tome kako da razvija svoje sposobnosti, bez obzira na rezultat, to će pobjeda biti manje važna.

– Učite dijete kako da dobro pobjeđuje i dobro gubi

Pokažite mu šta znači biti dobar pobjednik i dobar gubitnik. Recite mu da se pobjednici ne hvale okolo svojom pobjedom i ne rugaju se sposobnostima onih koji su izgubili.

Djeluje teško, ali dijete nikada neće ovladati ovom vještinom ukoliko ne vježba. Najvažnije od svega je da ne dozvolite da vas dijete ne vidi da loše podnosite kada izgubite. Uvijek čestitajte pobjedniku.

Ako dijete redovno loše podnosi poraz, možda ćete morati da ga u potpunosti povučete iz takmičarskog igranja. Usmjerite ga na druge oblasti u kojima će se osjećati dobro. Učite dijete da su greške u redu i nemojte da reagujete grubo kada pogriješi. Na primjer, umjesto da se ljutite zbog loše ocjene u školi, popričajte sa djetetom i razmotrite sa njim kako bi moglo da popravi ocjenu. Vremenom ćete vidjeti napredak.

 

 

Izvor: Superdete.com

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com