Vlada uvodila takse za autoput i dok smo bili sa Srbijom - Volim Podgoricu

Vlada uvodila takse za autoput i dok smo bili sa Srbijom

Taksa na gorivo od sedam centi po litru, koju je Vlada Crne Gore donijela nedavno Uredbom ne uvodi se prvi put u našoj državi. 

Podaci u koje su Dnevne novine imale uvid jasno pokazuju da je 2003. Vlada uvodila slične namete koji su takođe korišćeni za gradnju autoputeva u tadašnjoj zajedničkoj državi sa Srbijom.

Naime, Vlada Crne Gore 2002. godine dok smo još bili u zajednici sa Srbijom donijela Uredbu kojom je propisana naknada za izgradnju autoputeva koja se izdvajala iz cijene goriva i to 9,7 centi za olovni i bezolovni benzin, dok su crnogorski vozači prilikom sipanja dizel goriva u svoje vozilo po litru za gradnju autoputeva izdvajali 3,5 centi. 

Ove cijene su bile na snazi do donošenja Uredbe o izmjeni i dopuni Uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata 2003. godine. Novom Uredbom smanjena je visina takse za olovni i bezolovni benzin koja je iznosila sedam, odnosno 5,9 centi.

S obzirom da se u našoj državi u tom periodu nije gradio autoput novac od takse na gorivo iz Crne Gore najvjerovatnije je iskorišćen za finansiranje gradnje autoputa u Srbiji.

Vladina Uredba iz 2002. godina ukinuta je tek 2009. Nakon pauze od šest godina, naknada je ponovo vraćena na osnovu Uredbe o izmjeni i dopuni Uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata i propisuje naknadu za izgradnju autoputeva i reprezentativnog sporta u iznosu od sedam centi na sve vrste goriva.

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com