NAŠE PARE: Sindikalni lideri se bore za prevlast zbog ličnih interesa, a ne zbog radničkih prava - Volim Podgoricu

NAŠE PARE: Sindikalni lideri se bore za prevlast zbog ličnih interesa, a ne zbog radničkih prava

Ministarstvo rada i socijalnog staranja moraće da odluči koji je sindikat reprezentativan, odnosno koje generalni sekretar Samostalnog sindikata Crne Gore aktuelni čelnik SSCG Marko Nikčevič ili predstavnik dijela sindikata Duško Zarubica.

Međutim, ko god bude priznati sindikalni lider imaće težak posao vraćanja povjerenja u tu radničku asocijaciju: optužbe za nezakonito raspolaganje radničkim parama ozbiljno su poljuljale njen rejting i to u susret izradi novog zakona o radu kada bi upravo sindikat trebalo da pokaže jedinstvo i snagu, piše Pobjeda.

Za advokata Nikolu Martinovića dešavanja u SSCG su posljedica borbe za finansijsku moć i politički uticaj.

“Već duži niz godina svjedoci smo afera koje se tiču poslovanja u Savezu sindikata Crne Gore, a aktuelizuju se uoči nekih sindikalnih izbora. Tako je i ovoga puta. Sindikalne vođe se svađaju oko prevlasti, a ne zaštite radničkih prava. Dakle, suština njihovog sukoba jeste da se ostvare pozicije koje omogućavaju upravljanje značajnim tokovima novca, ostvarivanje političkog uticaja u državi, kroz pregovarački proces o radničkim pravima. Svađe sindikalnih čelnika samo vode u nove podjele i slabljenje moći radničke asocijacije. U svakom slučaju, na potezu je država i njene institucije”, rekao je Martinović za Pobjedu.

Profesor dr Blagota Mitrić takođe smatra da se u SSCG odvija grčevita borba za vlast, odnosno, po njegovom mišljenju, za smjenu legitimno izabranog generalnog sekretara Marka Nikčevića.

“Prvo, mora se poći od činjenice da se u Crnoj Gori “kopiraju“ mnoge stvari i odnosi, koji su, inače, svojstveni političkim partijama, po prirodi njihovog ustavno-pravnog položaja. Hoću reći da je njima “dato“ da vode borbu za vlast, koja je propisana zakonom. Nažalost, sada i u SSCG imamo situaciju da se vodi ogorčena borba za vlast, uprkos činjenici što je prije nekoliko mjeseci izabrana nova “postava“ rukovodstva SSCG na čelu sa Markom Nikčevićem, kao generalnim sekretarom. I šta onda biva? Organizuje se dio aktivista da “skinu“ novo rukovodstvo, organizujući održavanje “svojih“ Skupština SSCG na kojima biraju “svog“ generalnog sekretara, tako da sada i u SSCG imamo dvojstvo, doduše, mimo važećih akata”, dodao je Mitrić.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com