Odbor bez izjašnjenja o Zakonu o eksproprijaciji, Žugić: Cilj nije Buljarica - Volim Podgoricu

Odbor bez izjašnjenja o Zakonu o eksproprijaciji, Žugić: Cilj nije Buljarica

Zakonodavni odbor nije se izjasnio o Zakonu o eksproprijaciji. Ministar finansija čuo je sugestije poslanika koje će predstaviti Vladi, nakon čega čega će o tome ponovo biti riječi na odboru. U opoziciji tvrde da Zakon nije u skladu sa Ustavom. Pred Skupštinom su danas bili i predstavnici grupe građana “Naše ognjište” koji poručuju da ne odustaju od zahtjeva da zakon bude povučen.

Prijedlog zakona o dopuni Zakona o eksproprijaciji izazvao je veliku pažnju javnosti. Ministar finansija Radoje Žugić pred članovima Zakonodavnog odbora poručuje da cilj zakona nije ugrožavanje bilo čijeg interesa:

“Vođeni najboljom voljom pokušali smo da uradimo nešto što bi smanjilo biznis barijere. Cilj ovog zakona ni najmanje nije Buljarica. Dajte održive prijedloge, spreman sam da se vratim pred Vladu da elaboriram te sugestije i da se vratimo svi ovdje da radimo na opštem interesu” kazao je Žugić. 

Džavid Šabović iz SDP-a kazao je da je na sjednicu došao kako bi glasao protiv zakona, ali napominje:

“Neću se izjasniti, da vidim da li ćete da sve primjedbe prenesete Vladi i da te prijedloge ugradimo u zakon kako ne bismo napravili greške koje smo ipak pravili ponekad” kazao je on. 

Sjednici je prisustvovao predstavnik grupe „Naše ognjište“ Božidar Čarmak. Poručuje da je zakon vlasnicima zemljišta i dalje neprihvatljiv:

„Nećemo popustiti nijedan centimetar. Za nas je dalje neprihvatljivo da neko može da našu vrijednost i imovinu unosi u budžet“. 

Ivan Zanković iz Društva za zaštitu i unapređenje prostora i životne sredine kazao je da su „decidno za to da se zakon ukloni iz procedure“.  

Jelisava Kalezić iz DF-a ukazuje da je problem to što Crnoj Gori nedostaje Zakon o javnom interesu:

„Može se precizirati šta je javni interes u planiranju i uređenju prostora“ napominje ona. 

Srđan Perić iz Pozitivne ukazuje da je „sada moguće ući u posjed a da se ne plati“.

Nije sporan cilj zakona, kaže nezavisni poslanik Neven Gošović ,ali upozorava da taj cilj ne može počivati na kršenju Ustava:

„Niko ne može biti lišen prava svojine osim kada to zahtijeva javni interes uz pravičnu naknadu“ podsjetio je Gošović. 

Takođe nezavisni poslanik Velizar Kaluđerović napominje da se ne može govoriti o ustavnom postupku eksproprijacije, ako se ne uključe dvije stvari- akt o eksproprijaciji koji podliježe pravnom lijeku i naknada za imovinu i njihova istovremenost. 

„Hoćemo zakone koji će jednako donositi benefit i na sjeveru i na jugu. Znate šta je problem, odlučite se, jer ako ovo ostane ovako budite sigurni da neće proći“ dodao je poslanik DF-a Emilo Labudović, obraćajući se ministru finansija na odboru.

Sjednicu je obilježila i oštra polemika između Vladislava Bojovića iz DF-a i poslanika DPS-a, nakon Bojovićeve izjave da „prijedlog zakona sadrži mjeru političke bahatosti, osionosti i uzurpatorske logike kakva karakteriše premijera i predsjednika DPS-a. „

Dakle, sa sugestijama ministar finansija će pred Vladu, a zatim ponovo na Zakonodavni odbor sa poboljšanim prijedlogom zakona, kada bi članovi tog tijela o njemu trebalo da se izjasne.  

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com