ALIMENTACIONI FOND da plaća djeci čiji očevi “zaboravljaju” obaveze - Volim Podgoricu

ALIMENTACIONI FOND da plaća djeci čiji očevi “zaboravljaju” obaveze

Poslanici Socijalističke narodne partije SNP Danijela Marković i Aleksandar Damjanović predali su danas u skupštinsku proceduru Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Porodičnog zakona, kojim se predlaže osnivanje Alimentacionog fonda. 

“Namjera ovog Prijedloga zakona je da država pomogne djeci čiji roditelji ne žive zajedno, da na jednostavniji način ostvare svoje pravo na izdržavanje od roditelja dužnika, tako što bi se novčana sredstva na osnovu pravosnažne i izvršne sudske odluke isplaćivala iz Alimentacionog fonda, s tim da Fond preuzme teret prinudne naplate od roditelja dužnika”, saopšteno je iz SNP-a.

Sredstva isplaćena iz Fonda, kasnije bi se refundirala od roditelja dužnika i to uvećana za 10 odsto, na ime naknade za prinudnu naplatu.

Što se tiče samih uslova za ostvarivanje prava na izdržavanje iz Fonda, predviđeno je da ako dužnik izdržavanja, ne ostvaruje redovno svoju obavezu izdržavanja djeteta u periodu od tri mjeseca uzastopno ili u roku od šest mjeseci sa prekidima, dijete stiče pravo na isplatu iz Fonda. 

“Neplaćanje alimentacije djeci od strane roditelja koji je po pravosnažnoj i izvršnoj sudskoj odluci dužan da istu plaća, kod nas predstavlja veliki problem sa kojim država mora da se izbori, sve u cilju zaštite djeteta, kao najveće vrijednosti jednog društva. Roditelj koji se brine o djetetu u takvim slučajevima, suočava se se sa teškoćama oko obezbjeđenja uslova za život, podizanja, vaspitanja i obrazovanja djeteta, dok drugi roditelj tu obavezu izbjegava i uz to biva i neadekvatno sankcinisan od strane države”, navodi se u saopštenju.

Institutom izdržavanja, koji je predviđen Porodičnim zakonom, koji je čista zakonska obligacija, a koji se oslanja na porodičnu i društvenu solidarnost, garantuje se zaštita onim članovima porodice koji usljed nesposobnosti za rad ili nedostatka sredstava za život zapadnu u materijalnu oskudicu.

Kada se iz nekog razloga, izdržavanje ne može ostvariti u porodici, država je u obavezi da obezbijedi privremeno izdržavanje.

“Obaveza svake države, posebno one koja se i Ustavom proklamuje kao država socijalne pravde je briga o najranjivijim kategorijama društva, stoga  SNP CG smatra da se kroz ovakvo zakonsko rješenje, ova obaveza najbolje može ostvariti”, zaključeno je u saopštenju.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com