AMERIČKI SAN srpske studentkinje: Otišla praznih džepova, a danas otvara svoj biznis - Volim Podgoricu

AMERIČKI SAN srpske studentkinje: Otišla praznih džepova, a danas otvara svoj biznis

Maja Radić Voring (28) u Ameriku je prvi put otišla kao i većina srpskih studenata – da radi. Iako nije očekivala ništa više od ljeta provedenog u sezonskim poslovima, najprije se fatalno zaljubila u Ameriku, potom i u jednog Amerikanca, a zbog njegove ljubavi prema srpskoj kuhinji Maja će uskoro otvoriti prvi restoran srpske hrane na Aljasci.

– Ideja o restoranu srpske hrane potekla je od mog supruga, Majkla Voringa. U oktobru prošle godine bili smo u posjeti mojoj rodbini u Srbiji. On je bio oduševljen srpskom kuhinjom, rekao je da u životu nije probao nešto ukusnije i ljepše, a inače je veliki gurman. Drugi razlog je što u Denali Nacionalni Park ljeti dođe približno 1.000 studenata iz Srbije, Makedonije, Bugarske, Moldovije, Rusije… Oni bi sigurno bili oduševljeni da mogu da jedu srpsku hranu kad god požele – priča za “24 sata” Maja Voring.

Probno otvaranje restorana kad će hrana dva dana moći da se degustira biće 3. maja, a zvanično otvaranje sedam dana kasnije. Da bi započeli posao, Maja i njen suprug radili su i po 14 sati dnevno. Za sada su uštedjeli dovoljno novca da otvore Fud trak (food truck), što će biti prva verzija njihovog restorana. To je u stvari pokretna prikolica koja ima kompletnu kuhinju i dva prozora sa kojih se poslužuju mušterije.

– Majkl je odrastao na Floridi, ali je na Aljasku došao s ciljem da puno radi i da zaradi novac kako bi otvorio svoj restoran. To je godinama unazad bio i moj san i riješili smo da radimo na tome punom parom. Radila sam dva posla i štedjela novac godinu i po dana, a on je radio kao šanker u baru po 12-14 sati. Otvaranje restorana u Americi nije nimalo lak posao, treba uložiti mnogo para, a i puno vremena – kaže Maja.

Ako je suditi po tome kako je teklo njeno sudbonosno putovanje u Ameriku, nema sumnje da je na pravom putu.

– Moje prvo ljeto provedeno na Aljasci bilo je 2011. godine. Kao i mnogi studenti iz Srbije, došla sam da radim. To ljeto je na mene ostavilo veliki utisak pa sam odlučila da se ponovo vratim 2012. godine. Radila sam obične sezonske poslove i uvijek sam imala dobre pozicije na poslu. Bila sam kuvar, a nakon toga baser (pomoćnik konobara), što je za nas iz Srbije, Bugarske, Makedonije, odlična pozicija. Dokazala sam se kao veoma vrijedan i pošten radnik, pa mi je gazdarica restorana u kojem sam radila ponudila posao konobara za 2013. godinu. Veoma lako sam dobila vizu i otišla treći put za Aljasku. Tog ljeta upoznala sam svog sadašnjeg supruga u koga sam se jako zaljubila na prvi pogled i nakon dva mjeseca zabavljanja odlučila da se udam za njega i ostanem u Americi – priča Maja.

Glavni specijalitet njenog restorana biće, naravno – sarma.

 

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com