SKANDAL NA PREZENTACIJI: Krušo: Iza ovih se kriju Karić i Bedanović! Ako prodaju Banju, raskidamo koaliciju! - Volim Podgoricu

SKANDAL NA PREZENTACIJI: Krušo: Iza ovih se kriju Karić i Bedanović! Ako prodaju Banju, raskidamo koaliciju!

Iako najavljivana iz lokalne samouprave u Novom kao javna prezentacija mogućeg investitora za kupovinu većinskog paketa akcija Instituta dr Simo Milošević, britansko-američkog konzorcijuma International wellness group (IWG), ispalo je da joj ne mogu svi prisustvovati.

Bilo je previše onih koji nisu pozvani, a među njima su se našli i radnici Instituta. Čak je bilo pitanje ko može iz menadžmenta i medija da uđe u salu.

Dušan Radović, predsjednik grupe građana Izbor koja je u Herceg Novom pobjedila na izborima i napravila kolaiciju sa DPS-om, kazao je da, ukoliko Vlada realizuje ovu prodaju Institiuta – raskidaju koaliciju!

Radović je uporno ponavljao da konzorcijum blefira da ima sredstva.

– Izvjesni Džonatan Len usudio se da dođe da kupi Banju a ima firmu od 16 hiljada funti, odbrusio je Radović i ustvrdio da iza svega stoje Bogoljub Karić i Saša Bedanović iz “Uminora”.

– Ako prodaju Banju raskidamo koaliciju i gotova priča. Jedna od firmi je osnovana 2005. godine, a njen direktor je direktor u još deset firmi, na 36 firmi je ista adresa direktora. Krajnji im je cilj da grade za prodaju. Mi smo za njih domoroci – kazao je Radović.

Branko Vujović je odbio ove tvrdnje, kao i da iza svega stoji Bogoljub Karić:

– To nema nikakve veze. Radi se o ozbiljnim kompanijama iza kojih stoje ambasade država. Vidimo mogućnost da se realizuju značajne investicije za Institut. Nisam od kritičara čuo rješenje. Sada je na potezu Tenderska komisija koja će dati izvještaj Savjetu i Vladi i na vlasnicima akcija je da odluče hoće li prihvatiti ponudu IWG

Neki opozicioni odbornici su demonstrativno napustili prezentaciju i zbog toga što nije bilo predstvina britanske ambasade. Nakon što su predstavnica konzorcijuma Liz Veril, izvršni direktor Tomas Lejn, njihovi partneri iz Internacional Hospital Group i još nekoliko firmi izložili svoju viziju budućeg, kako su kazali Centra izvrsnosti i brenda Crne Gore, u koji je planirano ulaganje od oko 200 miliona eura, lider Izbora Dušan Radović Krušo želio je da postavi dodatna pitanja.

U toj namjeri bio je onemogućen, a njegov partijski kolega, predsjednik opštine Nikola Gojković, kazao je da je ponižen zbog toga kako su radnici morali da izađu.

Predsjednik Tenderske komisije Branko Vujović nije očekivao ovolike tenzije i nesporazum, jer su ispunjeni svi zahtjevi koje je tražila lokalna uprava u Novom. Tenderska komisija je proširila sastav predstavnikom opštine Herceg Novi, Vujović je učestvovao u radu lokalnog parlamenta o privatizaciji Instituta, pristao je na razgovore sa opštinskom radnom grupom i organizovao je javnu prezentaciju investitora.

Ipak, iako je bilo najavljeno, poslije prezentacije nije održan sastanak radne grupe, Tenderske komisije i ponuđača.

Branko Vujović je kazao novinarima da nije uobičajeno, ali Tenderska komisija je ispoštovala sve zahtjeve novskog parlamenta i omogućila da se radna grupa upozna i sa dokumentacijom koja prati privatizaciju Instituta.

– To što se javnost u Novom plaši da IWG dolazi da bi gradio za tržište vile i aprtmane i da ugasi Institut, Vujović smatra da nije realno. Jer, kako je kazao, biće očuvana osnovna djelatnost, kolektivni ugovor prihvatiće za najmanje tri godine, 10 miliona eura uložiće u medicinsku opremu, u Vilu Galeb 15 miliona, u Drugu fazu 20 miliona… Ta zdanja imaće 5 i 4 zvjezdice, kazao je Vujović.

– Nije tačno da će se graditi objekti za stanove. Ništa ne može bez planske dokumentacije, saglasnosti lokalne uprave i države. Sa Nacrtom ugovora smo sve upoznali iako to nije bila praksa do sada.

Predvidjeli smo zaštitu: da realizuju obaveze ili da se ugovor raskida. Jednostrani raskid znači cijenu od 10 miliona da vraćamo za akcije i mi upravljamo Institutom ukoliko se ne realizuje ugovor u periodu od 5 godina. Konzorcijum ima podršku Evropske banke za obnovu i razvoj, jakog investicionog fonda koji realizuje velike investicije u Londonu.

Predstavnik je već dva puta bio u Crnoj Gori, oduševljen lokacijom za ulaganja – naveo je Vujović, koji je za razliku od većine sumnjičavih, zadovoljan prezentacijom predstvnika International Wellnes group.

(Radio Jadran)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com