CG ekonomija porasla za 1,5 odsto - Volim Podgoricu

CG ekonomija porasla za 1,5 odsto

Realna stopa rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) Crne Gore u prošloj godini je, prema preliminarnim podacima Monstata, iznosila 1,5 odsto.

Direktorica Monstata, Gordana Radojević, saopštila je da je BDP u tekućim cijenama, prošle godine iznosio oko 3,4 milijarde eura, a u stalnim cijenama oko 3,38 milijardi.

„Nominalno u prošloj godini stvoreno je više BDP-a za oko 100 miliona eura u odnosu na 2013“, rekla je Radojević na konferenciji za novinare. 

Pomoćnica direktorice Monstata, Branka Šušić Radovanović, kazala je da je realna stopa rasta BDP-a u četvrtom kvartalu prošle godine, u odnosu na isti period 2013. iznosila 2,6 odsto.

„BDP u tekućim cijenama, u četvrtom kvartalu je iznosio 855 miliona eura, a u stalnim 845 miliona. Stopa nominalnog rasta BDP-a u četvrtom kvartalu iznosi 3,8 odsto“, navela je Šušić Radovanović.

Radojević je objasnila da je do rezultata obračuna BDP-a Monstat došao korišćenjem međunarodne metodologije ESA 95, uz višegodišnju ekspertsku pomoć Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Konačne podatke Monstat će, kako je najavljeno, objaviti krajem septembra.

Radojević je kazala da je vremenska distanca između preliminarnih i konačnih podataka uslovljena prije svega Zakonom o računovodstu i reviziji, koji definiše glavne izvore podataka za obračun BDP-a, a to su bilansi stanja i uspjeha i statistički aneks.

„Prema Zakonu o računovodstu i reviziji poslovni subjekti u obavezi su Poreskoj upravi dostaviti završne račune odnosno prikazati poslovne rezultate do 30. marta tekuće za prethodnu godinu“, podsjetila je Radojević.

Shodno obavezama definisanim zajedničkom pregovaračkom pozicijom za poglavlja 18 – Statistika, Monstat će od septembra početi da primjenjuje nove verziju metodologije iz 2010, odnosno ESA 2010.

„S obzirom na iskustvo zemalja EU, za očekivati je da dođe do određene razlike u preliminarnim rezultatima i konačnim podacima koje ćemo objaviti krajem septembra“, navela je Radojević.

Na pitanje da li će zvanične podatake u septembru Monstat objaviti bez ikakvih uticaja Vlade, koja bi željela da zadrži javni dug u okviru 60 odsto BDP-a, Radojević je odgovorila da Monstat rad bazira na Zakonu o zvaničnoj statistici i sistemu zvanične statistike.

“Taj zakon garantuje da Zavod za statistiku primjenjuje sve principe, od principa profesionalne nezavisnosti, objektivnosti, naučne nepristrasnosti, relevantnosti, pouzandosti, odnosno sve principe koji su integrisani našim zakonom. Primjenu tog zakona kontroliše Eurostat, a zbog toga što smo sada u procesu pregovora sa EU, ta kontrola je intenzivnija”, rekla je Radojević.

(RTCG)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com