Lazović: EPCG će ostati državna - Volim Podgoricu

Lazović: EPCG će ostati državna

U Vladi postoji politički dogovor i jasna strateška vizija da zadrži većinsko vlasništvo u Elektroprivredi EPCG, saopštio je vicepremijer Vujica Lazović i dodao da je dobro što postoji interesovanje investitora za nacionalnu elektroenergetsku kompaniju.

On je, komentarišući informacije o interesovanju regionalnih kompanija za EPCG, ocijenio da je dobro što postoji interesovanje kompanija čime se pokazuje da je EPCG stabilno i uspješno preduzeće.

“I ranije je postojalo interesovanje tih kompanija iz regiona, a naše određenje, i tu mogu reći da postoji politički dogovor, i jedna jasna strateška vizija je da zadržimo većinsko vlasništvo u EPCG“, rekao je Lazović novinarima nakon konferencije kompanije DoMEn, prenosi Mina-business.

Elektroenergetska preduzeća iz Hrvatske i Srbije pokazale su interesovanje za preuzimanje EPCG, koja je vlasnički podijeljena između države, koja ima 57,02 odsto akcija i strateškog partnera, italijanske kompanije A2A koja ima 41,75 odsto.

Lazović je naveo da Vladin dosadašnji partner, italijanska kompanija A2A, može svakako pregovarati sa drugim zainteresovanim investitorima, ali u konačnom za prodaju tih akcija mora tražiti njihovu saglasnost.

“Mi ćemo voditi računa, jer nam je stalo da imamo dobre i kredibilne partnere i nekoga ko će nam zajedno pomoći da jednu dobru i uspješnu kompaniju podignemo na što je moguće veći nivo poslovanja“, kazao je Lazović.

Prema njegovim riječima, s obzirom na najavljene energetske projekte i na činjenicu da su intenzivirani radovi na postavljanju podmorskog kabla između Italije i Crne Gore, ulazi se u fazu kada se ostvaruje Vladina projekcija da će Crna Gora biti regionalni “hab” za distribuciju viška električne energije i regiona prema EU, a prije svega Italiji.

On je na pitanje da li će do 31. juna biti postignut dogovor o gradnji drugog bloka Termoelektrane TE, odgovorio da te aktivnosti napreduju.

“Bord direktora EPCG bi danas trebalo da se izjasni o predlogu ekspertske komisije o prvorangiranom ponuđaču za izvođenje radova“, precizirao je Lazović. 

On je podsjetio da ono što je ugrađeno u tom privremenom sporazumu, koji traje tri mjeseca, je da neće biti zaustavljene ili ometane aktivnosti crnogorske Vlade i ekspertskih timova EPCG na realizaciji projekta izgradnje drugog bloka TE.

“Ono što je ostalo kao prostor za dalja razmišljanja kod našeg partnera jeste možda pokušaj traženja trećeg partnera koji bi se uključio zajedno u taj projekat“, dodao je Lazović.

Prema njegovim riječima, svakako vode računa o zaštiti državnih interesa u dugoročnom pogledu, s obzirom na to da je danas energetika ekonomsko, socijalno, političko i bezbjedonosno pitanje. 

“Imamo tu šansu da valorizujemo jedan potencijal rezervi uglja koje se nalaze u basenu pljevaljskog područja, dakle mislim prije svega na ovaj dio koji eksploatiše Rudnik uglja Pljevlja“, rekao je Lazović. 

On je dodao da ne treba zaboraviti ni basen Maoče sa najmanje 110 miliona tona lignita što predstavlja dobar izvor za dugoročno funkcionisanje jednog novog termoenergetskog objekta najmanjeg kapaciteta instalisane snage od 500 megavata.

(cdm)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com