Vladi od goriva ne ide 7, nego 8,33 centa - Volim Podgoricu

Vladi od goriva ne ide 7, nego 8,33 centa

Vlasnici benzinskih pumpi u Crnoj Gori od 21. aprila, kada je uvedena naknada na cijene goriva, imaju manju maržu – zaradu od 1,33 centa po litru. Taj novac ide u državnu kasu, uz sedam centi naknade koju plaćaju građani, pišu Vijesti.   

Zbog tehničkih nemogućnosti da na fiskalnom računu odvoje novu naknadu za gorivo od osnovne cijene, vlasnici  pumpi moraju da  računaju porez na dodatu vrijednost na cijeli iznos. Kako prodavci goriva ne mogu povećati maksimalnu maloprodajnu cijenu, vrijednost PDV-a od 19 odsto na iznos naknade od sedam centi, što je 1,33 centa,  smanjuje se od njihove zarade. Tako će biti dok sistem ne prilagode drugačijem obračunu.

Iz Vlade i Poreske uprave su nakon usvajanje uredbe, kojom su uveli ovu naknadu za autoput i reprezentativni sport, saopštili da ona neće biti dio osnovice na koju se obračunava PDV. Nisu se bavili time da na fiskalnim računima ta naknada ne može posebno iskazati.

Komercijalni direktor Jugopetrola, najvećeg prodavca naftnih derivata u Crnoj Gori, Pavle Radulović potvrdio je ovu računicu “Vijesti” i kazao da su pokrenuli izmjenu softvera kako bi mogli na fiskalnom računu da razdvoje iznos naknade od osnovice na koju se računa PDV.

“Ova naknada, shodno zakonu, ne ulazi u osnovicu za PDV, ali kako je arhitektura softvera, koji između ostalog kontroliše rad i fiskalnih printera, takva da ne podržava ovakav model obračuna, pa samim tim ni prikaza, u namjeri da ispoštujemo zakon i zaštitimo svoje klijente i potrošače, Jugopetrol je iznos naknade uvrstio u osnovicu za PDV, a za isti umanjio svoju maržu”, kazao je Radulović.

On je naveo da će tako obračunavati naknadu dok ne završe  adaptaciju softvera.  Na pitanje do kada će trajati izmjene softvera, koliko će to da ih košta i da li će tražiti da im te troškove nadoknadi država, koja ih je na njih prisilila, Radulović je kazao da u ovom trenutku ne zna koliko će trajati i da je njihov interes da to završe što prije da bi  smanjili štetu.   

“Troškovi po ovom pitanju nisu mali, ali shvatamo da ne postoji zakonski osnov po kojem bi isti na bilo koji način mogli biti refundirani”, naveo je Radulović. 

On je kazao da se Jugopetrol podnio odgovorno jer je zaštitio  potrošače i državu, koja je ovim dobila dodatni prihod od 1,33 centa po litru. Radulović kaže  da je trebalo ostaviti više vremena između usvajanja i početka primjene da bi se riješili ovi problemi. U ovom slučaju uredba je stupila na snagu danom objavljivanja, a objavljena je četiri dana nakon usvajanja.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com